
Just det där med lime på jordgubbar fick Jonathan Sorelius att reagera.
– Alltså... förstör man inte hela grejen med jordgubbar om man river limeskal över dem?
Kocken Malin Broman lugnade honom och lovade att det skulle bli bra. Och förklarade att man bara skulle riva det gröna och inte det vita innanför. Att det var just Jonathan Sorelius som frågade är kanske inte så konstigt. Han gillar jordgubbar och har en egen odlingsyta hemma.
– Jag har jordgubbar, smultron, päron och hallon där. Jag älskar bär, säger han.

Men det är inte bara därför han har sitt eget land, han gillar själva grejen med att jobba i trädgården.
– Och sen sköter mamma och pappa inte trädgården som de borde, säger Jonathan Sorelius med ett leende.
Rebecca Altun står en bit bort och grejar med ingredienserna till gazpachon. Hennes motiv att gå den här matlagningskursen är enkel:
– Jag behöver lära mg att laga mat, jag är ganska dålig på det.

Att barn i den här åldern, mellan 9 och 14 år, ens tänker tanken att bli bättre på att laga mat är ett tecken i tiden.
– De här barnen sitter nog klistrade framför matprogram på TV. Sedan finns det hur mycket som helst på Youtube, det är så lättillgängligt idag, säger Maln Broman.
– Det är inte längre så att bara mammor lagar mat, barnen är nyfikna.
Halvdagskursen hos Vikentomater med Malin Broman som lärare var något man började med ifjol.
– Sedan har jag haft mina gastrokollo i fem år, säger hon.
Alltså femdagars matkurser för barn.

Vad är den största skillnaden i att ha kurser för barn och vuxna?
– Många begrepp är inte självklara för barn, det är till exempel inte alla som vet vad en matsked är. Eller vet i vilken ordning man ska göra olika saker i recepten. Jag måste vara tydligare med instruktionerna när det gäller barn.