Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: Vad gör Nyamko Sabuni egentligen?

Ullenhag och Sabuni.Bild: Henrik Montgomery/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Liberalernas partiledarkandidat Nyamko Sabuni ifrågasätter det mångkulturella samhället.
Eller gör hon egentligen det?
"Mångkultur är inte något att eftersträva", sade hon i en uppmärksammad intervju i Expressen i veckan. Men bara för att i nästa andetag ställa frågan vad som menas med mångkultur:
"Är det att de som tror på hederstraditioner ska behålla dem?"
Det krävs uppslutning kring jämställdhet, jämlikhet och respekt, resonerade Sabuni med udden mot sin utmanare till partiledarposten, Erik Ullenhag. Som om han skulle ha ifrågasatt dessa värden när han talat om mångkultur.
Sabuni tar också avstånd från de generösare regler för anhöriginvandring som L, C, S och MP har kommit överens om i 73-punktsprogrammet.
Eller gör hon egentligen det?
Nja, Sabuni har förklarat att hon, som eventuell partiledare, inte tänker överge regeringsöverenskommelsen. Så krasst sett gör hon bara en symbolisk markering mot något som hon inte har för avsikt att försöka förändra.
Visst står de båda huvudkandidaterna till L-ledarposten för olika spår i integrationspolitiken, men Sabuni överdriver avståndet mellan linjerna. Av allt att döma för att tränga in Ullenhag i ett hörn där hon tror att han får svårare att försvara sig.
Gå till toppen