Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vårdboendets busshållplats slopas

Besökande som kommer med buss till Dunkerska husets vårdboende på Norr tvingas i framtiden gå upp för Landborgen eller en halv kilometer genom kvarteren när Skånetrafiken slopar linje 10.

Nästa söndag, 16 juni, förändrar Skånetrafiken sin tidtabell för stadstrafiken i Helsingborg. En konsekvens är att linje 10 slopas helt. En linje som enligt Skånetrafiken en gång skapades "för att underlätta resandet för äldre och personer som har det svårt att ta sig fram."
På de flesta ställen finns alternativa busslinjer att ta i närheten av de hållplatser som nu försvinner när linjen läggs ned. Det handlar exempelvis om hållplatserna Stabsgatan, Fyrverkaregatan, Minörgatan, Ringstorpsplatsen och Billingegatan.
Men för busshållplatsen precis utanför vårdboendet Dunkerska huset på Norr finns inget alternativ på nära håll.
Linje 10 läggs ned nästa söndag.Bild: Mikael Rosenlöf
De två närmsta hållplatserna som erbjuds är Kompassen på linje 8 på Drottninggatan nedanför Landborgen och Halalid på Pålsjögatan. I båda fallen blir det dock över en halv kilometer att gå för att nå vårdboendets entré. I fallet med Drottninggatan dessutom i rejäl uppförsbacke. Tidigare var det drygt 100 meter från den hållplats på Randersgatan som nu försvinner.
Skånetrafikens förklaring till att linjen läggs ned är att de sett att allt fler väljer andra linjer när de kan. Linje 10 är en ringlinje som exempelvis går via Helsingborgs lasarett och Knutpunkten.
En annan förklaring är att gångvägar och hållplatser i stan blivit mer tillgängliga. Stadsmiljön har helt enkelt blivit enklare att röra sig i till fots för äldre och funktionsnedsatta, enligt Skånetrafiken.
Ett tungt vägande skäl till att hållplatsen Dunkerska sjukhemmet inte ersätts med någon hållplats närmare är också att få använder den. Enligt Skånetrafiken var det bara 105 personer som gick på här – under hela 2018.
Sammantaget menar Skånetrafiken därmed att resurserna kan användas bättre. Därför förstärks bland annat linje 21 och 25 med mer trafik när linje 10 läggs ned.
Gå till toppen