Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Biblioteket i Landskrona har vänt dyster trend

Det har varit en nedåtgående kurva under lång tid. Besökarna sviker biblioteken. Men i Landskrona har man hittat ett framgångsrecept.
– Vi har ökat våra siffror med 23 procent, säger Susann Ek, bibliotekschef.

Ulrika Clementzlor och Aili Lindkvist jobbar på stadsbibliotekets barnavdelning.Bild: Sven-Erik Svensson
Det var inför 2018 som hon kände att något behövde göras. Under flera år hade färre och färre besökt stadsbiblioteket i Landskrona. På en utbildning fick de veta att de skulle fråga besökarna vad de vill ha för något.
– Det låter som en självklarhet, men det är det inte, säger Susann Ek.
– Men vi verkligen kollade och listade alla frågor som besökarna ställde.
Två målgrupper bestämde de sig för att vända sig till: Barn, och vuxna med något annat modersmål än svenska.
Vuxna besökare behöver ofta hjälp med digitala frågor. ”Alla har inte den kunskapen. En stor del av vår verksamhet för vuxna handlar om att hjälpa till med myndighetskontakter och utskrifter med mera”, säger Susann Ek.Bild: Sven-Erik Svensson
Därefter sökte de statliga pengar som den tidigare regeringen avsatt för att intresset kring biblioteken i landet ska öka.
– Vi ville alltid ha två personer på barnavdelningen. Det för att kunna ta emot barnen som kommer in här på eftermiddagarna efter skolan i brist på annan fritidssysselsättning, säger Susann Ek.
– Det är den tråkiga verkligheten som vi har haft lite problem med. Bus och så.
Böcker står fortfarande i centrum på stadsbiblioteket i Landskrona.Bild: Sven-Erik Svensson
Ulrika Clementzlor och Aili Lindkvist fick uppdraget att jobba på barnavdelningen och har infört många olika aktiviteter.
– Vi har en biblioteksklubb på onsdagar där vi gör kreativa saker. Det är ganska stort nu och kommer kanske 50 barn varje gång plus deras föräldrar, säger Ulrika Clementzlor.
Aktiviteterna som de anordnar gör att barnen också kommer på eftermiddagarna när de slutat skolan.
Totalt ökade antalet besökare med 23 procent under 2018.
– Det känns som en jättestor skillnad tycker jag. Barnen är delaktiga på ett hela annat sätt och tar också ansvar för platsen. Det är ingenting man vill förstöra när man äger platsen. Så känns det, säger Ulrika Clementzlor.
– Det har verkligen blivit en stammiskänsla. Det är jättemånga barn som kommer och hänger varje eftermiddag.
På ett bord i barnbiblioteket är det alltid förberett för att måla.Bild: Sven-Erik Svensson
De trycker på det demokratiska ansvaret som biblioteket har.
– Under valet hade vi ett eget litet val på barnavdelningen. Då röstade de fram att barnavdelningen ska heta Draken, säger Ulrika Clementzlor.
– Vi vill jobba mycket med demokrati och ha med barnen i processen. Att det ska vara deras rum. Vi har ett biblioteksråd där vi några gånger per termin ger barnen möjlighet att konkret berätta vad de vill ha, säger Aili Lindkvist.
Men att antalet besökare har ökat innebär inte att antalet utlånade böcker har gjort det.
– Utlån är kopplat till föräldrarnas utbildningsgrad. Där ligger Landskrona kommun inte så bra till. I Skåne är det Lomma, Båstad och Höganäs som har höst siffror, säger Susann Ek.
Men de försöker ändå ha böckerna i centrum och jobbar med bland annat högläsning.
– Det finns ett intresse för böcker. Jag tycker inte det finns någon trend att det skulle gå ner på det sätter, säger Aili.
– Ofta vill alla läsa samma bok. Nu är det Superhjältar som de är tokiga i, säger Ulrika Clementzlor.
Ulrika Clementzlor med ”Handbok för Superhjältar” somär en populär serie just nu.Bild: Sven-Erik Svensson
Gå till toppen