Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Centur svarar Findus: ”Anläggningen är användbar”

Företaget Centur Bjuv AB motsätter sig Findus skadeståndskrav och kritik mot fryslagret. Anläggningen färdigställdes enligt avtal och är användbar, enligt Centur.

Fryslagret som det såg utBild: Tobias Andersson
Findus Sverige AB stämde tidigare i våras företaget Centur Bjuv AB. Anledningen var missnöje med fryslagret som Centur konstruerat och hyrt ut. Findus ville ha kompensation i form av hyresnedsättning och skadestånd, bland annat för problem som man ansåg berodde på brister i mjukvarusystemet som skulle styra lagret.
Nu har Centur gett sitt svaromål genom sitt juridiska ombud White & Case och motsätter sig kraven. Företaget anser att man uppfyllt sitt uppdrag, lämnat från sig fryslagret i skick enligt avtal och att lagret är användbart för sitt ändamål.
Enligt Findus har lagrets kapacitet som bäst legat på 53 procent av de krav som ställdes från början, vilket kopplas till brister i systemet för in- och utflöde. Findus påtalade också att svårigheter med att stoppa systemet när det behövs har äventyrat säkerheten i arbetsmiljön på fryslagret. Här har man stött sig på uttalanden från Transportarbetareförbundet.
Enligt Centur har Findus inte preciserat exakt vad det är för brister i systemet och inte heller hur dessa motsvaras av krav som det ingåtts avtal om. Centur hänvisar också till kapacitetstester och rapporter som man menar att inblandade parter varit överens om. Även när det gäller säkerhetsbrister efterlyses mer konkreta uppgifter.
När det gäller krav på ekonomisk kompensation bekräftar Centur att hyresnedsättning beviljats för januari-maj 2016, men avvisar i övrigt kravet. Utöver hyresnedsättning till viss nivå har kompensation avtalats bort, enligt svaromålet.
Centur påpekar också att Findus förutsättningar ser helt annorlunda ut idag jämfört med vid invigningen av fryslagret, med tanke på Nomads köp av livsmedelsföretaget och senare stängningen av fabriken i Bjuv.
Centur stämmer i sin tur Findus för uteblivna betalningar på sammanlagt drygt 20 miljoner. Företaget vill också ha ersättning för rättegångskostnader.
Läs också Findus stämmer hyresvärden för brister i fryslagret
Gå till toppen