Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: "Etableringsstoppet för religiösa friskolor bygger endast på populistiska fördomar."

Utöver att vara mycket fördomsfullt kan etableringsstoppet även leda till att Sverige bryter mot Europakonventionen och Barnkonventionen. Det skriver Martin Hallander och Samuel Dalevi från KDU Sverige.

Det är föräldrarnas frihet att få uppfostra sina barn enligt sina religiösa och ideologiska övertygelser, det är inget som staten ska lägga sig i, skriver Martin Hallander och Samuel Dalevi från KDU Sverige.Bild: JESSICA GOW / TT
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
I det demokratiska samhället utgör skolan en av de viktigaste hörnstenarna. Denna viktiga hörnsten bygger på att elever själva får välja skola och profil på sin utbildning. Alla elever och familjer har olika behov och därför är denna frihet viktig för den svenska skolan. Men trots vikten av denna valfrihet hotas den nu när regeringen tillsammans med dess stödpartier vill sätta stopp för nya friskolor med konfessionella inslag.
KDU menar att etableringsstoppet är fel då det bryter mot Europakonventionen och begränsar det fria skolvalet och endast bygger på populistiska fördomar om välfungerande skolor.
Det finns i dag enligt Skolverket drygt 60 grundskolor med konfessionell inriktning. Majoriteten av dessa har en kristen profil, en skola har judisk och resterande har muslimsk. Och redan i dag finns det ett förbud mot religiösa inslag i själva undervisningen, dessa inslag får bara förekomma utanför ordinarie skoltid. Många av de religiösa skolorna presterar också bättre än de flesta kommunala skolor, varför det blir märkligt att vilja stoppa dem.
Det har förekommit enstaka fall där en skola blandat in religiösa inslag i undervisningen och därmed brutit mot skollagen. Och KDU anser att det är en självklarhet att sådant skall stoppas. Men det är inget annat än fördomar och populism att säga att religiösa inslag i undervisningen är ett stort problem på religiösa friskolor, tvärtom så sköter sig de flesta religiösa friskolor väldigt bra.
Utöver att vara mycket fördomsfullt kan etableringsstoppet även leda till att Sverige bryter mot Europakonventionen och Barnkonventionen. I dessa konventioner framgår det att det är föräldrarnas frihet att få uppfostra sina barn enligt sina religiösa och ideologiska övertygelser, det är inget som staten ska lägga sig i. Dessutom blir etableringsstoppet en attack mot det fria skolvalet i sin helhet. Verklig valfrihet uppnås först när det finns många olika alternativ, med flera olika inriktningar och profiler.
Det är inget annat än populism när regeringen och deras stödpartier försöker begränsa dessa oftast mycket uppskattade skolor. Judiska centralrådet menar att etableringsstoppet till exempel skulle kunna hindra judiska skolor från att expandera. Självklart måste det finnas tydliga krav och en bra uppföljning på alla skolor i landet så att de följer gällande lagar och regler. Men att ge sig på de religiösa friskolorna blir bara ett populistiskt slag i luften.
KDU har länge varit ett friskolevänligt förbund och vi kommer fortsätta att försvara elevernas självklara rätt att själva välja vilken skola de vill gå på. Vi kommer också fortsätta att stå upp för valfrihet i välfärden. Dagens valfrihet är till stor del friskolornas förtjänst för att de medför valfrihet i allt fler delar av landet. Det är trots allt ingen annan än eleverna och deras föräldrar som ska bestämma vilken skola de ska gå till.

Martin Hallander

Samuel Dalevi

Samuel Dalevi är utbildningspolitisk talesperson för KDU Sverige.
Martin Hallander är förbundsordförande för KDU Sverige.
Gå till toppen