Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Klippanskrivarna ger ut ny bok – och slutar aldrig skriva

Det var en gång en skrivkurs på två terminer, som aldrig tog slut. ”Det är en trygghet att skicka texter till gruppen” säger Ulice Ingmarsson som varit med i Klippanskrivarna sedan 2014.

Klippanskrivarna ger ut sin tredje bok. Elias Bengtsson, Margareta Flatemo, Ullice Ingmarsson (sittande) Lisbeth Nielsen, Lili Ann Heurlin Jonsson och Lena Björk Welin. Björn Adell saknas på bilden.Bild: Annsofie Wieland
— Jag skriver för att jag tycker att jag har något att berätta, och jag vill att någon ska läsa, säger Margareta Flatemo.
Hon är en i gruppen Klippanskrivarna, som började som en studiecirkel på Studiefrämjandet 2014 med journalisten och författaren Tomas Ekberg. Det blev en bok med texter om livet i och runt Klippan, förr och nu.
När kursen tog slut ville gruppen inte sluta träffas och inte heller sluta skriva, så studiecirkeln har fortsatt med nästan samma sammansättning. När två föll ifrån kom två nya.
— Man sätter livet på pränt. När man kommer igång upptäcker man mer inom sig, säger Lisbet Nielsen.
En gång i månaden ses de för att diskutera varandras texter, göra skrivövningar och dricka kaffe.
— Någon gång läser vi högt för varandra, säger Lena Björk Welin.
— Och så försöker vi ge varandra kritik, det är svårt men vi vill gärna, säger Lili Ann Heurlin Jonsson.
Klippanskrivarna ger ut sin tredje bok.Bild: Annsofie Wieland
– Egentligen är vi jätteförvånade över att vi håller på fortfarande. Vi har blivit vänner. I maj var vi tre dagar i en stuga som Ullice ordnade, säger Lili Ann Heurlin Jonsson.
Åldrarna varierar stort, från 20-årsåldern och upp till pensionärer, och även om kvinnorna dominerar är två Klippanskrivare män.
— Det är skitkul att vi har så olika erfarenheter. Jag som är ung lär mig mycket om livet, och hur det fungerade förr, säger Elias Bengtsson.
Förra året fick Klippanskrivarna kulturstipendium för att gå på en skrivarkurs. Några av texterna som blev resultatet finns med i den nya bok som precis kommit i 200 exemplar från tryckeriet.
”Nya ord” är den fjärde som de ger ut tillsammans. Liksom de tidigare är det en blandning av korta texter, från kortnoveller, nostalgi och kåserier till rena sfi-fi-berättelserna. En skillnad är att det inte bara handlar om Klippan.
— Man lär av varandra hela tiden och det är en trygghet att kunna skicka sina texter till gruppen. Nu hoppas vi att det ska synas att vi har utvecklats, säger Ulice Ingmarsson.
Gå till toppen