Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsarbrev om danska valet.

Jag har på senare år ofta mått illa av dansk politik och samhällsdebatt. Vad man på ledande politiskt håll tillåtit sig av vulgär invandrarfientlighet saknar motstycke i Sverige. Men i valet hände något dramatisk: det ledande invandringsfientliga partiet, Dansk Folkeparti, förlorade mer än hälften av sina väljare. Bara en bråkdel av dem gick till små uttalade rasistpartier. Istället gick väljarströmmen till tre partier som förespråkar humanisering av udlændingepolitikken – Radikale Venstre, Enhedslisten och Socialistisk Folkeparti.
Hur kan ledaren (7/6) av detta dra slutsatsen att ”intoleransen har gått segrande ur ännu ett val” och hålla med Carsten Jensen när han skriver att ”högerextreme Rasmus Paludan är Danmarks sanna ansikte”?
Jensen är en suverän dansk författare som gjort självspäkning till sin märkessak. Han har all författarrätt att strunta i verkligheten när den inte stämmer med hans världsbild, men en liberal ledarsida bör väl ändå ta hänsyn till fakta. Att beteckna ett rekordval för humanitära partier och mot det största utlänningsfientliga partiet som en ”seger för intoleransen”.
Skulle alla ”sanna” verkligen vilja kasta ut alla med muslimsk bakgrund, oberoende av medborgarskap, födelseort eller om de överhuvudtaget bekänner sig till islam? Är alla sanna danskar nazister? Det står faktiskt så.
Per Gahrton
Svar: Ja, självklart tar ledarsidan "hänsyn till fakta". Men vad gör Per Gahrton? Att vi skulle kalla danskar nazister är lika grovt som felaktigt. Det får stå för honom, liksom förminskandet av Carsten Jensen – att han ”struntar i verkligheten” och får göra det med "all författarätt". Ledaren konstaterar att DF:s politik spritt sig också till regeringsbildaren S, och på det sättet normaliserats. Då spelar det mindre roll att DF nu krymper.
Svenska partier behöver se detta. Och inte vika sig för högerpopulisternas krav.
Heidi Avellan
Gå till toppen