Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nya HD-krönikören: ”Folk kommer att bli arga – det ska man skita i”

Hon började med att skrämma skiten ur de jämngamla på förskolan. Och gick vidare till poesi som provocerar. Nu är Elisophie Andrée ny krönikör i HD.

Elisophie Andrée, 23, är ett känt namn på poetiska estrader. Nu breddar hon läsekretsen i egenskap av ny krönikör i Helsingborgs Dagblad. Ni får möta henne varannan tisdag, med start 11 juni, på hd.se och då och då i papperstidningen.
Elisophie Andrée är ny krönikör i Helsingborgs Dagblad.Bild: Lill Eriksson
Den rappa stilen, där dikt möter traditionell text, kommer att kännas igen. Detsamma gäller ämnesvalen, som vi strax ska återkomma till.
Men först tillbaka till förskolan i Helsingborg. Det var där som Elisophie Andrée hittade sin första publik.
– Jag tyckte det var jättekul att berätta spökhistorier.
Och vad tyckte de andra barnen?
– De blev skiträdda faktiskt! Och någonstans i min femåriga hjärna tänkte jag: ”Gud, jag kan berätta historier", säger hon och skrattar åt minnet.
Lägg på några år och ni hittar Elisophie Andrée hemma på balkongen. Där satt hon hela sommarlovet och ömsom slukade böcker, ömsom skrev egna texter.
Som 13-åring scendebuterade hon på riktigt hos Ung kultur möts. Stycket hette ”Kanonmat”, men själv fick hon applåder som adrenalinkickade henne vidare in i ”poetry slam-svängen”.
Ett ännu större genombrott kom 2015. Elisophie Andrée började då lägga ut diktvideor på sin Facebooksida. Vännernas uppskattning växte snart till tusentals följare.
Hennes trubbiga tunga väckte också kritik, rentav hat. Alla personliga angrepp i sociala medier fick henne på knä, men hon reste sig till slut starkare.
– Folk skriver saker på nätet men skulle aldrig våga gå fram till en. Det visar hur liten människa man är, säger hon om hatarna.
Man – som i könet man. För det är där som texterna om kvinnors respektive hbtq-personers rättigheter har träffat hårdast.
– Jag tycker själv inte att det är provokativt, utan självklarheter. Jag skulle mer beskriva det som samhällsengagemang med feministisk vinkling, säger hon.
Varför väcker det så starka känslor, tror du?
– Är man emot känner man sig nog hotad i sin maktposition, den som har funnits i flera hundra år. På för-sidan kan man känna sig stärkt i att säga ifrån.
Elisophie Andrée har ett rakt råd till alla andra, inte minst unga, som brinner för att skriva:
– Ha inte några gränser. Folk kommer alltid att bli arga, det ska man skita i. Man ska suga i sig som en karamell och njuta när någon tycker det man skrivit är bra.
Fakta

Det här är vår nya krönikör

Namn: Elisophie Andrée.

Ålder: 23 år.

Bor: I födelsestaden Helsingborg med pojkvännen. Och i Stockholm när hon läser kandidatprogrammet med inriktning film på Stockholms dramatiska högskola.

Bakgrund: Framgångsrik som estradpoet och inom poetry slam. Fick Helsingborgs stads kulturstipendium 2017. Gav ut boken”Mitt namn är” hösten 2017. Var med om att starta en feministisk filmfestival i Helsingborg våren 2019. Arbetar med en kortfilm om änglamakerskan Hilda Nilsson som dömdes till döden och satt inspärrad på Citadellet i Landskrona.

Aktuell: Som ny krönikör i Helsingborgs Dagblad.

Gå till toppen