Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Splittrat när FN-organ firar 100 år

FN:s arbetslivsorgan fyller 100 år. Tanken är att en ny konvention mot våld och trakasserier i arbetslivet ska ge glans åt jubileet. Men fjolårets förhandlingar slutade i haveri och avståndet mellan regeringar, fack och arbetsgivare är stort.

Hundraårsjubilerande FN-organet ILO inleder sin konferens i Genève i Schweiz.Bild: Salvatore Di Nolfi/AP//TT
Listan på dignitärer är ovanligt lång när ILO i dag inleder sin årliga konferens i Genève i Schweiz. Statsminister Stefan Löfven (S) och Sydafrikas president Cyril Ramaphosa är redan på plats. I morgon ansluter Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev.
FN:s organ för arbetsmarknadsfrågor fyller 100 år och firar stort. Målsättningen är att sätta guldkant på jubileet genom att anta en ny konvention mot våld och trakasserier i arbetslivet. Men risken är att festen slutar i moll. Fjolårets förhandlingar bröt samman när de afrikanska länderna lämnade i protest.
Bakgrunden var ett förslag att nämna hbtq-personer i en lista över särskilt utsatta grupper som skulle skyddas av konventionen.
– Det var dramatiskt, men det handlade om att markera. Det var mycket positionering, säger Lise Donovan, jurist på TCO och en av de svenska fackliga förhandlarna.
Beredningen inom ILO har pågått sedan 2015 och delegaterna har nu två veckor på sig att rädda konventionen. Med fack, arbetsgivare och regeringar från närmare 190 länder är det många viljor som ska enas, men Lise Donovan är optimistisk.
– Utgångspunkten är att alla ser behovet av en internationell reglering när det gäller våld och hot i arbetslivet. Sedan gäller det att fylla den med ett innehåll som alla kan komma överens om. Vi är så klart rädda att det ska bli urvattnat. Det är en balansakt.
På midsommarafton, under konferensens sista dag, läggs förhandlarnas förslag fram i plenum. Två tredjedels majoritet krävs för att konventionen ska antas.
För Lise Donovan kommer tiden fram till dess – från tidiga morgnar till sena nätter – att upptas av kommittéarbete. Så mycket jubileumsfestligheter kommer det inte att bli. Och den högtidliga invigningen hann hon inte heller delta i.
– Stämningen är säkert jättefin, men jag har bara suttit i förhandlingar. Jag är finklädd, för det ska man vara, men jag har inte varit i närheten av dignitärerna.
Fakta

ILO

Internationella arbetsorganisationen (ILO) grundades 1919 som en del av Versaillesfreden, det fördrag som avslutade första världskriget. En målsättning var att förebygga framtida krig genom att verka för social rättvisa i medlemsländerna.

ILO är både det äldsta och det minsta av FN-organen.

Det är också FN:s enda trepartiskt sammansatta organ, där stater, fack och arbetsgivare alla är delaktiga i beslutsfattandet.

Gå till toppen