Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Politikerkollegor tar avstånd från SD-basens inlägg om prideflaggan

SD-toppen Teddy Nilssons åsikter om prideflaggan fördöms av blivande regeringskollegor i Svalövspolitiken.
– Det är inte ett jätteklokt uttalande, säger Aase Jönsson (KD).

Teddy Nilsson (SD), Angelie Fröjd (M), Aase Jönsson (KD) presenterade det framtida styret i Svalöv. Men SD-basens inlägg om prideflaggan fördöms av hans blivande regeringskollegorBild: Magnus Arvidsson
”Förbjud exkluderingsflaggan nu!!”. Det skrev Teddy Nilsson, blivande kommunstyrelseordförande i Svalöv, på Facebook i augusti 2017 .
Liberalerna i Svalöv och HBT-liberaler Syd tar nu avstånd från SD-basen och aviserar en regnbågspicknick som ska hållas i Svalövs skulpturpark, för att markera allas lika värde.
– Det är precis av den här anledning som Liberalernas har positionerat sig som vågmästare i Svalövs kommun. Nu kan vi vara en garant för att den här typen av åsikter inte blir verklighet i Svalövs kommun, säger Torbjörn Ekelund (L).
Under helgen har han haft mycket kontakter med företrädare för HBT-liberaler Syd.
– De hade självklart mycket frågor kring det här med regnbågsflaggan. Då kom vi fram till att gemensamt skriva en debattartikel och arrangera en regnbågspicknick.
Picknicken kommer att hållas i augusti.
Aase Jönsson (KD), företrädare för ett av de partier som kommer att rösta fram SD i kommunstyrelsen, räknar med att vara med.
– Det är självklart för mig, jag brukar gå med i pridetåget i Helsingborg, berättar hon och tar avstånd från Teddy Nilssons inlägg.
– Det är inte ett jätteklokt uttalande.
Påståendet spreds efter en granskning av tidningen Expo och fick uppmärksamhet när det blev känt att SD är på väg att ta över i Svalöv. Kommunen blir landets fjärde kommun med SD-ordförande och därmed har kommunen även fått uppmärksamhet på riksplanet.
Numera vill Teddy Nilsson tona ner betydelsen av inlägget på Facebook, menar att det handlar om kommunens officiella flaggstång, men vidhåller samtidigt att han inte tycker om regnbågsflaggans budskap:
– Flaggan ifrågasätter heteronormen, då är det inte en inkluderingsflagga utan en exkluderingsflagga, kommenterade han i tidningen i förra veckan.
Det har fått Öppna moderater att reagera:
”Ett uttalande som ännu en gång bekräftar SD:s syn på HBTQ-personers rättigheter och lika värde” skriver man i ett uttalande.
Och får stöd av Moderaterna i Svalöv. Liksom övriga partier hänvisar man till att rådande flaggpolicy inte kommer att ändras.
– Flaggan kommer att svaja i fortsättningen även i Svalöv och vi är mycket stolta över att vi hbtq- certifierat stora delar av förvaltningen. Då jag själv kandiderade till Öppna Moderaters Skånes styrelse är det en självklarhet att fortsätta och utveckla redan påbörjat arbete, skriver Angelie Fröjd (M), gruppledare och kommunalråd.
Läs också SD-topp ville förbjuda prideflaggan
KD Svalöv har i ett inlägg på Facebook kritiserat dem som enligt partiet ger en felaktig bild av det som är på väg att hända i Svalöv. Kritikerna avfärdas som ”åsiktsmaffia” och ”åsiktspoliser”.
– De ger bilden att SD tagit makten i Svalöv, men vi är två partier till som är med och bestämmer, med stöd från Liberalerna, säger Aase Jönsson
– Det här var den lösning som stod till buds.
Aase Jönsson har själv varit med och skrivit inlägget.
Vilka är ”åsiktsmaffian”?
– Det är många av våra gamla allianskollegor, och kanske även socialdemokrater, tror Aase Jönsson.
Gå till toppen