Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vita huset vill skjuta på Huawei-förbud

Vita husets budgetchef har vänt sig till USA:s kongress för att få mer tid att fasa in ett förbud mot federala kontrakt med bolag som gör affärer med kinesiska Huawei Technologies.

Russell Vought, Vita husets tillförordnade budgetchef, vill ha mer tid på sig att införa ett förbud mot federala kotnrakt med bolag som gör affärer med Huawei Technologies. ArkivbildBild: Evan Vucci AP/TT
Det omstridda förbudet klubbades redan i fjol i lagen National Defence Athorization Act (NDAA) och är en del Trumpregeringens offensiv mot Huawei, världens största tillverkare av telekomutrustning.
Enligt lagen ska förbudet träda i kraft i år, men enligt ett brev undertecknat av Vita husets tillförordnade budgetchef Russell Vought behövs det två års infasning av regelverket så att bolag som använder utrustning från Huawei får tid på sig att anpassa sin verksamhet.
Brevet, som The Wall Street Journal tagit del av, har skickats till vice president Mike Pence och nio ledamöter i USA:s kongress.
Trumpregeringen har anklagat Huawei för att vara en del av den kinesiska statens underrättelsetjänst och för att ha stulit patenterad amerikansk teknik. Huawei har kategoriskt förnekat att bolaget kontrolleras av den kinesiska staten eller att bolagets utrustning kan användas av Kina för spionage.
Fakta

Huawei svartlistat

USA:s handelsdepartement har svartlista Huawei Technologies, vilket innebär att det kinesiska bolaget inte får köpa teknik och utrustning från amerikanska bolag utan explicit tillstånd från USA:s regering. Detta beslut har fattats oberoende av NDAA-lagens förbud mot federala kontrakt med bolag som gör affärer med Huawei.

President Donald Trump har dessutom utfärdat ett dekret som förbjuder amerikanska bolag från att använda telekomutrustning från bolag som kan utgöra en risk mot rikets säkerhet.

Källa: Reuters

Gå till toppen