Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

De bjuder in till sin oas i Hjärnarp

Nu blommar det som bäst i många av Nordvästra Skånes vackraste trädgårdar. Från Båstad i norr till Landskrona i söder bjuder 60 trädgårdsentusiaster in till sina oaser. Hos Bernt och Marianne Lindström i Hjärnarp finns orangeri, fågelvoljär, mängder av citrusträd och en stor bambu.

Bernt och Marianne Lindström har skapat rum i trädgården som innehåller alltifrån äng till damm och apträd.Bild: Evelina Gunnarsson
Vad fick ert trädgårdsintresse att växa?
Bernt: Jag har alltid haft ett intresse för odling. Sen hade ju Marianne kolonin på Fritiden när vi träffades.
Marianne: När vi träffades fick vi fundera på om vi skulle hitta något nytt, men så hade Bernt redan gjort så mycket i trädgården här. Mina föräldrar har alltid varit glada för att odla.
Bernt: Här är klementin, polemo, lime, blodlime, apelsin och mandarin. Med de växterna får man kämpa lite och nu har vi byggt orangeriet så det blir lättare att övervintra dem.
Vad ska man tänka på när man odlar citrus?
Bernt: Vinterförvaringen är ett stort problem. Temperaturen ska ner på 10-15 grader och förvarar man dem fel är det lätt att de får sköldlöss. Men i år har vi klarat det bra.
Vad är ni mest stolta över?
Marianne: Vi satt just och sade att det här är ett andrum. Man längtar efter att komma hem och få njuta. Nu är det mycket jobb i trädgården fram till semestern, sedan ska vi njuta.
Vad är det klantigaste misstaget ni gjort i trädgården?
Bernt: Att vi satte bambun. Det är det stora misstaget. Den har tagit sig så och blivit så grov att den lyfter bort stenarna på marken. Grannen har säkert fått lite också. Sen har vi ett här inne också. Vi satte fikonträdet i uterummet men nu ska det flyttas ut och då måste det grävas upp. Här är säkert 200 frukter, så vi får vänta lite med att flytta ut det.
Vad drömmer ni om att odla?
Marianne: Vi har nog det mesta.
Vilka är era bästa trädgårdstips?
Bernt: Vi gillar det här med många rum i trädgården. Mycket att det växer upp så att man får som ett tak. Det tar ett tag innan man får upp träden så att man ser under dem.
Fotnot. Stora trädgårdsrundan är den 15-16 juni, klockan 10-17.
Gå till toppen