Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

De får kultur- och idrottspris i Höganäs

Två kvinnor får 20 000 kronor var när Höganäs kommun delar ut årets idrotts- och kulturpris.
– Det har varit väldigt stark konkurrens i år, säger Anneli Sjöborg, kultur- och fritidschef.

Simmaren Ida Liljeqvist vid en träning på Sportcenter i Lerberget.Bild: Anders Malmberg
Det är utmärkelser med lång tradition. Som vanligt delar kultur- och fritidsutskottet ut årets kultur- och idrottspris i Höganäs.
19-åriga simmaren Ida Liljeqvist är en av pristagarna. 2018 var ett speciellt år med ett SM-guld på 100 fjärilsim, och ett guld på halva distansen på nordiska mästerskapen.
– Det känns jätteroligt att få det här priset. Jag visste att det fanns, men inte så mycket mer än så. Det brukar delas ut på Kulturnatten, säger hon.
Sommarens målsättning är Italien och Universiaden som går om en månad. Där ska hon simma 50 meter fjäril.
– Dit kommer nationer från hela världen. Jag hoppas kunna åka dit och simma så snabbt som möjligt såklart, och också samla ihop erfarenhet. Det är ändå skillnad att simma EM, VM och den här tävlingen jämfört med SM.
Trots att Ida Liljeqvist, som är från Höganäs, numera simmar för Ängelholm har politiker och tjänstemän i hemkommunen koll på henne. Och det var ingen tvekan om att hon skulle få priset.
– Ida är en jättehärlig ung kvinna som är väl värd priset för allt sitt slit, säger Anneli Sjöborg som tycker det är många bra kandidater som nominerats i båda kategorierna.
Kulturpriset får Fredrika Ramsay.
– Det är fantastiskt roligt, säger hon.
Fredrika Ramsay är ordförande för Kullens hembygdsförening.Bild: Anders Malmberg
Att Fredrika Ramsay uppmärksammas i det här sammanhanget handlar om lång och trogen tjänst tror hon.
– Jag har varit med sedan 2003 och jobbat för att visa att man inte behöver slänga utan kan återbruka. Och tänka lite mer långsiktigt när man renoverar och designar.
– Det är ett enormt resursslöseri som vi håller på med där vi bara slänger och skaffar nytt hela tiden. Det är väl mycket det som det hela har gått ut på. Man behöver kanske inte slänga ut sitt kök efter fem år utan kan använda långvariga material. Tänka på hela livscykeln.
I nomineringen tas hennes butik på Kullagatan upp. Men den sattes på paus tidigare i år och Fredrika Ramsay är nu verksamhetschef på Lantmännen i Viken.
– Vi är väldigt glada över att dela ut priset till Fredrika. Hennes kulturgärningar inom byggnadsvård och den kulturvård som det innebär är väldigt viktig. Hon har fått så många intresserade genom hennes affär och har så mycket kompetens, säger Anneli Sjöborg
Pengarna kommer väl till användning för dem båda.
– Håller man på med gamla hus finns det alltid något hål att stoppa dem i så det blir nog inte så svårt, säger Fredrik Ramsay.
För Ida Liljekvists del handlar det om att finansiera tävlingar eller något läger.
– Alla bidrag in är ju för att kunna fortsätta hålla på. Det kostar en hel del att vara på topp. Att få åka utomlands att tävla är en dröm.
Gå till toppen