Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Gammal badlivstidning ges ut på nytt

Från byskvaller till stora filosofiska frågor – och en stor guide över det ljufva turistparadiset Kullen. Badgästtidningen från tidigt 1900-tal står modell för en ny utgåva av det tidstypiska bladet.

Ann Lindh Klang, Lise Hougs Östberg och Christer Paulsson bläddrar i första numret av Badgästen.Bild: Tove Scherman
Det började med att författaren Åke Högman stötte på ett exemplar av Badgästtidningen. Den gavs ut i syndens tid, under tidigt 1900-tal, då Mölle blev vida känt som orten där kvinnor och män utmanade konventionerna genom att bada tillsammans i havet.
Samtidigt satt Pensionat Strandgårdens ägare Christer Paulsson och saknade en tryckt turistguide över Kullahalvön. Och han ville ha lite trefvlig läsning att erbjuda sina gäster vid frukostbordet.
– Det finns ju massor av information på nätet, men när folk kommer hit ser jag att de vill ha något att bläddra i, de vill vara analoga, säger han.
Christer Paulsson och Åke Högman kontaktade reklambyrån Highnose Agency i Magasin 36 och därifrån åkte Ann Lindh Klang upp till Kungliga biblioteket i Stockholm för att leta efter de gamla badgästtidningarna från förra århundradet.
– Jag gick ner i katakomberna och hittade fantastisk läsning, alltifrån skvaller om folk i bygden till rysliga berättelser från Kullaberg, berättar hon.
Ann Lindh Klang, som också är författare, är en del i redaktionen som i övrigt består av Christer Paulsson, Åke Högman och Lise Hougs Östberg, även hon från Highnose.
En tidning med toner från förra seklet men med nytt innehåll. Tidningen Badgästen vänder sig till de som besöker Kullabygtden i sommar.Bild: Tove Scherman
I Tidningen Badgästen anno 2019 fångar de tonen i den mer än 100 år gamla förlagan, men annonserna och artiklarna är förankrade i nutid, liksom guiden över Kullahalvön. Där ger redaktionen sina besökstips, från Höganäs till Rekekroken. Det är bad, mat, natur och gårdsbutiker, shopping och naturupplevelser.
– Kullabygden har enormt mycket att erbjuda. Guiden är kanske inte helt komplett, men att få med alla besöksmål är så gott som omöjligt, säger Christer Paulsson, som liksom resten av redaktionen hoppas att Tidningen Badgästen ska kunna komma ut i ett tjockare nummer nästa år.
Bland artiklarna finns bland annat en intervju med Maria Lindberg, som spelade Marianne i den klassiska tv-serien Kullamannen från 1967. Och den från Sällskapsresan kände Möllebon och skidfotografen Felix St Clair-Renard ger sina bästa tips i en "skrifvelse från Nordens Arkadien".
Badgästtidningen från förra seklet gavs ut varje sommar från 1912 till 1915. Den rapporterade från Båstad och Malen i norr till Mölle och Viken i söder. Tidningens redaktör hette Kjell Wolter.
Årets upplaga av Tidningen Badgästen från Kullabygden ges ut i en upplaga om 7 000 exemplar och finns bland annat på Ica Skeppet i Nyhamnsläge, biblioteket och Höganäs Museum.
Gå till toppen