Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gåsakviltarna vill locka unga tygälskare

Kvinnoföreningen Gåsakviltarna får bidrag av Sparbanksstiftelsen Skåne till sin kommande sommarutställning. Nu hoppas medlemmarna att fler landskronabor ska få upp ögonen för tygkonstens möjligheter.

Lena Andrén och Kerstin Sjöberg från föreningen Gåsakviltarna hoppas att Sparbanksstiftelsen Skånes bidrag ska öka intresset för tygkonst i Landskrona.Bild: Marcus Bornlid Lesseur
Två gånger om året delar Sparbanksstiftelsen Skåne ut pengar till lokala aktörer i Landskrona, i syfte att understödja satsningar på kultur, utbildning och idrott.
Under tisdagen var det dags var offentliggörandet av sommarens av mottagare av pengapotten, som den här gången uppgick till 146 000 kronor (se faktarutan).
Viveka Munck från Landskrona ridklubb och Per-Olof Carlsson från Cabaré Mix tog emot bidrag till sina föreningar.Bild: Marcus Bornlid Lesseur
En av de föreningar som tilldelas bidrag är Gåsakviltarna, för deras kommande utställning "Låt tusen blommor blomma".
Gåsakviltarna utgörs av ett sextiotal kvinnor som en gång i månaden träffas för att, som medlemmen Lena Andrén uttrycker det, "måla med tyger".
- Våra redskap är inte penslar, utan tyg, nål, tråd och sax. Kvinnor kviltar över hela världen, man har gjort det sedan urminnes tider, på det sättet kan man säga att vi är en del av ett världsomspännande förbund, säger Lena Andrén.
Hon säger att prispengarna betyder mycket för kvinnorna i föreningen.
- En sådan här sak gör att vi känner oss sedda och bekräftade, vilket gör att man får kraft att gå vidare och utvecklas, säger Lena Andrén.
Hennes medkviltare Kerstin Sjöberg fyller i:
- Förhoppningsvis innebär det här att fler personer får upp ögonen för oss efter alla dessa år. Medlemmarna i vår förening är lite till åren, så det skulle vara trevligt om några yngre förmågor anslöt sig till oss, säger Kerstin Sjöberg.
Vid ceremonin framkom att fler föreningar än tidigare ansökt om bidraget.
Fakta

De här föreningarna delade på Sparbanksstiftelsen Skånes bidrag på 146 000 kronor.

Landskrona idrottföreningars samorganisation, 37 500 kr för Idrottsgalan 2019.

Gåsakviltarna, 9 000 kr för utställningen Låt tusen blommor blomma.

Cabaré Mix, 14 500 kr för Cabaré mix show på Landskrona teater.

Cityidrott, 25 000 kr för sin lägerverksamhet.

BK Fram, 20 000 kr för sin ungdomssatsning.

Landskrona ridklubb, 15 000 kr för en ledarsatsning för ungdomar.

Landskrona golfklubb, 15 000 kr för utlåningsutrustning.

Landskrona ju-jutsu kai, 10 000 för utlåningsdräkter.

Gå till toppen