Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Minnesord om Sonia Galvañ

Sonia Galvañ, Lund, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 77 år. Hennes närmaste är barnen Sonia, Juan och Nene med familjer.

När vi tänker på Sonia dyker ordet stil upp i dess allra bästa bemärkelse. Sonia var en stilig kvinna, välklädd och vacker – men hon hade också stil i sin undervisning och i sitt sätt att bemöta andra människor.
Vi lärde känna Sonia när vi läste till sjuksköterskor i slutet av 1990-talet (Pernilla) och i början av 2000-talet (Malin). Vi båda tillbringade delar av våra sjuksköterskeutbildningar utomlands, och Sonia var mycket engagerad i internationaliseringsarbetet på institutionen.
Sonia var en fantastisk lärare, vänlig och värdig. Hon var en lärare att se upp till, och att tycka om. Inom den akademiska världen är förmågan att ge och ta kritik en grundförutsättning, och då är det gott med en person som Sonia som har förmågan att framföra återkoppling på ett vänligt och värdigt sätt.
I slutet av utbildningen väljer studenterna ut en lärare som ombeds dela ut utbildningsbevis och sjuksköterskebroscher på examensdagen. Detta är ett hedersuppdrag, eftersom studenterna väljer en lärare som de har förtroende för och som de tycker mycket om. I båda våra klasser föll valet på Sonia – hon var den som delade ut våra broscher från Södra Sveriges Sjuksköterskehem i Allhelgonakyrkan på examensdagen.
Sonias livsresa förde henne från uppväxten i Falkenberg till Spanien där hon mötte kärleken, och sedan tillbaka till Sverige där hon rotade sig i Skåne. Hon utbildade sig till sjuksköterska och sedermera till lärare för blivande sjuksköterskor vid Lunds universitet. Hon var också ansvarig för internationaliseringsarbetet på sjuksköterskeprogrammet.
Åtskilliga är de Erasmusstudenter som vittnar om hennes stora hjärta och hur hon gjort skillnad i deras liv. Många människor vi möter berättar om vilken betydelse Sonia har haft som medmänniska i svåra personliga livshändelser, eller som ett stöd till en nära anhörig. Kärlek, klokskap och glädje är ord som återkommer när vi talar om och tänker på Sonia. Kärleken räckte till många: familjen, vännerna, studenterna, medmänniskorna. Kärleken till hundarna och inte minst till teatern.
Vi är tacksamma över att Sonia format oss i våra yrkesliv, både som sjuksköterskor men också inom akademin. När vi möter svåra situationer är det bra att fundera över vad andra kloka personer som vi ser upp till skulle ha gjort. Sonia är en sådan person som vi har vänt oss till i tanken – och bara genom att tänka efter vad Sonia skulle ha gjort, har hjälpt oss att fatta lite klokare beslut i olika situationer.
Pernilla Garmy
Malin Sjölin
Gå till toppen