Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Saltvattnet var oskyldigt – jordfel orsakade morgonens tågproblem norr om Helsingborg

Under tisdagsmorgonen drabbades tågtrafiken norr om Helsingborg av förseningar och inställda tåg. Orsaken visade sig vara en felaktig jordpunkt.

Bland annat Öresundstågen till och från Göteborg påverkades av problemen norr om Helsingborg.Bild: Johan Nilsson / TT
Under morgonen gick tågtrafiken norr om Helsingborg, framför allt vid stationerna Maria, Ödåkra och Kattarp, på sparlåga. Orsaken var att systemet som styr stoppsignalerna i området inte fungerade. Det gjorde att stoppsignalerna inte kunde visa klartecken vilket gjorde att trafiken fick skötas via alternativa system.
– Vi kör tågen i 30 kilometer i timmen till nästa signal som fungerar. Det gör att det blir förseningar och en del inställda tåg, säger Denny Josefsson på Trafikverket.
Felsökningen pågick under förmiddagen och efter ett tag lokaliserades felet till den viadukt som går över Fria bad inne i Helsingborg. Kanske kunde det röra sig om saltvatten från havet som lagt sig som en beläggning på elektroniken och stört ut signalerna. Det har hänt tidigare på sträckan men också exempelvis i tunnlarna väster om Öresundsbron.
Problemen gjorde också så att järnvägsövergången vid Johan Banérs gata inte fungerade och istället stoppas vägtrafiken när tågen körde förbi manuellt av personal på plats.
En stund efter klockan tio hittades dock felet och det visade sig vara en felaktig jordpunkt. Denna gången var alltså saltvattnet oskyldigt.
Tågtrafiken har nu återupptagits enligt tidtabellen men kvardröjande förseningar kan finnas en tid framöver.
Gå till toppen