Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ingrid Runsten: ”Talande tyst från M och KD om Svalöv.”

Teddy Nilsson (SD), kommunstyrelseordförande i Svalöv tack vare M,KD och L.Bild: Magnus Arvidsson
Så får då också nordvästra Skåne en SD-styrd kommun. En framgång för Sverigedemokraterna förstås, med en SD-politiker som blivande ordförande för kommunstyrelsen i Svalöv. Även om partiet – för syns skull – fick kritisera och försöka förklara bort vissa inlägg som Teddy Nilsson gjort på Facebook.
Svalöv, med drygt 14 000 invånare, är en av Söderåsens kommuner, med några av Skånes vackraste utsikter över ravin och bokskog. Medan de andra tre kommunerna som delar på åsen styrs blocköverskridande, har M och KD nu valt en annan väg i Svalöv – att ingå i ett SD-lett styre.
Lokala L backar upp genom ett valtekniskt samarbete. Detta har beklagats av partisekreterare Maria Arnholm (L) som formulerade den viktigaste invändningen:
”Sverigedemokraterna är ett högerpopulistiskt parti och liberalismens huvudmotståndare.”
Men det är talande tyst från M och KD om Svalöv. Ingen central partiföreträdare som säger ifrån.
Svalöv blir den fjärde sydsvenska kommunen där SD får posten som kommunstyrelsens ordförande, de tre andra är Sölvesborg, Hörby och Bromölla.
En annan av Svalövs grannkommuner är Landskrona, Liberalernas starka fäste. Där styr Torkild Strandberg (L) tillsammans med M och MP och får ofta stöd från SD för att få igenom sin politik. Han har en delvis annan syn på Liberalernas agerande i Svalöv än vad Maria Arnholm har:
”Jag tror att man får ha stor förståelse för att situationen politiskt i Sveriges kommuner skiljer sig väldigt mycket åt. Min bedömning är att den tendensen kommer att öka under kommande år”, kommenterade Torkild Strandberg till Sveriges Radio.
Men hur kommunerna styrs kan aldrig bara handla om personkemi, praktiska hänsyn eller matematik. Även i kommunerna görs ideologiska ställningstaganden som kommer att ha stor betydelse för den politiska utvecklingen i landet de närmaste åren och inför nästa val.
M, KD och även L i Svalöv tar ställning när de väljer att ge huvudrollen till en representant för ett populistiskt och nationalistiskt parti. Ett parti som KD i Svalöv inte alls verkar politiskt främmande inför. Så här skriver de i ett pressmeddelande inför det nya kommunstyret:
”KD bedömer det som mycket mer sannolikt att vi kan bedriva god KD-politik för att tillfredsställa kommuninvånarnas behov och önskemål i den nu annonserade konstellationen.”
Så vad är då god KD-politik? Och vad är god M-politik? Det borde M och KD fundera noga över. I ännu en kommun ser SD ut att få sitt drömstyre, sitt konservativa block. På riksplanet kan nog SD tänka sig att släppa den ledande rollen till M eller KD, bara de får ordentligt politiskt betalt.
Och egentligen spelar det kanske mindre roll vem som leder vem. I exempelvis Sölvesborg vill SD-kommunalrådet begränsa utbudet av litteratur på andra modersmål än svenska. I M-ledda Staffanstorp vill kommunalrådet ha slöjförbud på grundskolan, förbud för tiggare och förbud mot andra marginella företeelser i kommunen.
Det är symbolpolitik och representerar värderingar som partier som M och KD tidigare har tagit avstånd från. Så SD-lett som i Svalöv eller M-lett som i Staffanstorp har kanske inte längre så stor betydelse.
De moderater och kristdemokrater som har en annan uppfattning, som inte anser att partierna ska sudda ut sig själva och sin ideologi i desperat jakt på kortsiktiga opinionsframgångar borde inte fortsätta att vara så tysta.
Gå till toppen