Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bilhälare från Örkelljunga får fängelse

En man hemmahörande i Örkelljunga kommun har tillsammans med en kumpan dömts till 15 månaders fängelse för grovt häleri efter att en stulen bil hittats i deras gemensamma garage.

Vid halv tretiden på natten till den 11 mars i år stals en BMW M4, värd 730 000 kronor, från ägarens garageuppfart i Höganäs kommun. Bilens GPS-sändare visar att tjuven körde österut i hög fart men någon timma senare, när bilen befann sig på Osbyvägen i Hässleholms kommun slutade GPS:en skicka signaler.
Men bilen var även försedd med en så kallad tracker, som var trettionde minut skickar ut bilens position. Det gjorde att polisen redan samma dag kunde konstatera att BMW:n stod på tomgång i ett garage i en av Hässleholms mindre tätorter.
Troligen har tjuven använt sig av ett relä för att förlänga signalen från bilens elektroniska nyckel. En bil som stjäls på det viset går nämligen inte att starta på nytt ifall motorn stängs av.
Garaget där bilen stod, och boningshuset till vilket det hör, hyrdes av två män hemmahörande i Örkelljunga respektive Hässleholms kommun.
Trots BMW:ns tydliga motorljud inifrån ett garage blockerat av andra fordon, alltsammans låst med nycklar som bara de båda männen hade tillgång till, så förnekar de all kännedom om bilen.
BMW:ns informationssystem, där GPS:en ingår, hade monterats isär. Själva GPS-sändaren hittades på golvet inslagen i foliepapper. På en nedmonterad panel hittades fingeravtryck som varken tillhör ägaren eller någon av de båda männen.
Däremot fanns Örkelljungabons fingeravtryck på en svart sopsäck som lagts över bilens strålkastare, troligen för att ljuset från dessa inte skulle upptäckas utifrån.
Rätten finner att det inte är går att bevisa att de båda männen var inblandade i själva stölden av BMW:n. Däremot anses deras förklaringar kring hur de inte kunde veta vad som fanns i garaget alltför osannolika för att kunna tas på allvar.
Till det kommer den tekniska bevisningen och även andra fynd som gjordes i garaget och boningshuset.
Där påträffades bland annat elva registreringsplåtar från olika länder. På gårdsplanen hittades även en Jaguar som en av männen förfogade över. Den bilen visade sig vara efterlyst och hade fått ett modifierat elektroniksystem och falskt chassinummer.
Man hittade även utrustning för att koppla in sig på olika bilmodellers elektroniksystem och i en av männens dator ett flertal bilder över exklusiva fordon som alla var efterlysta.
Sammantaget gör det att rätten bedömer att männen verkligen har befattat sig med bilen och att de mycket väl visste att den inte införskaffats på ett ärligt sätt.
Männen döms därför till ett år och tre månaders fängelse vardera för grovt häleri.
Gå till toppen