Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dämpade inflationsförväntningar på lång sikt

På två och fem års sikt sjunker inflationsförväntningarna, enligt TNS Sifo Prosperas senaste enkät. Arkivbild.Bild: Henrik Montgomery/TT
Inflationsförväntningarna på två och fem års sikt har sjunkit de senaste månaderna. Det visar analysföretaget TNS Sifo Prosperas senaste enkät bland inköpschefer, aktörer på penningmarknaden och representanter för arbetsgivare och fackförbund.
På ett års sikt ligger inflationsförväntningarna still.
De tillfrågade räknar med en inflation på 1,9 procent på ett års sikt, 1,9 procent på två års sikt och 2,0 procent på fem års sikt.
I den senaste stora undersökningen, som publicerades i mars 2019, trodde de på en inflation på 1,9 procent på ett års sikt, 2,0 procent på två års sikt och 2,1 procent på fem års sikt.
Förväntningarna på reporäntans nivå sjunker på längre sikt.
Riksbankens reporänta väntas i genomsnitt ligga på -0,2 procent (-0,2) om tre månader, 0,0 procent (0,0) om tolv månader, 0,2 procent (0,3) om 24 månader och 1,0 procent (1,1) om 60 månader.
Gå till toppen