Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tobias Lindberg: Fler borde protestera mot Peking.

Protester i Hongkong på tisdagen.Bild: Vincent Yu
Paraplyerna hålls tätt utanför regeringshögkvarteret i Hongkong. De är allt demonstranterna har som värn mot gummikulor och tårgas. Men polisens hårda tag till trots fortsätter protesterna mot lagförslaget om utlämning av brottsmisstänkta till det kinesiska fastlandet.
Demonstranterna inser att det kan vara vitala delar av deras kvarvarande frihet som äventyras. När Hongkong blev en del av Kina 1997 utlovades principen ett land, två system. Politiskt och juridiskt skulle Hongkong vara fristående från Peking. Men det har inte hindrat fastlandsregimen från att successivt stärka sitt grepp. Det har handlat om alltifrån synpunkter på reformer till inblandning i de lokala valen. Även 2014 fick utvecklingen demonstranter med paraplyer att protestera på gatorna.
Det kan låta oskyldigt när de styrande i Hongkong hävdar att utlämningslagen behövs för att bekämpa gränsöverskridande brottslighet. Men väl på plats skulle den inte minst kunna inskränka yttrandefriheten.
Det är redan riskabelt att sprida fria ord i Hongkong. Flera Pekingkritiska bokförläggare har försvunnit under oklara omständigheter, däribland svenske Gui Minhai som nu sitter fängslad i Kina. Utlämning av Hongkongbor skulle göra det ännu lättare för kinesiska myndigheter att tysta misshagliga röster.
Visst har behandlingen av lagförslaget nu skjutits upp tills vidare, men dessvärre lär det knappast dras tillbaka för gott. Ännu i dagarna trettio år efter massakern på Himmelska fridens torg nekas kineser de mänskliga rättigheter som kampen då stod om.
I en tid när diktaturen i Peking inte bara stärker sitt grepp om Hongkong, utan också om världsekonomin, borde då rimligtvis fler än de paraplyförsedda demonstranterna höja sina röster. I Sveriges fall vore en god början att göra mer för att Gui Minhai ska bli fri.
Gå till toppen