Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Full koll på den lokala historien – nu får de Höganäs hederspris

Den ena anordnar stadsvandringar och utbildar alla skolelever i den lokala historien. Den andra håller sig mest i bakgrunden, säger han.
Nu tilldelas de Höganäs hederspris.

Torbjörn Gerward vid Gruvtorget.Bild: Lisa Skeppstedt
Torbjörn Gerward är ett känt ansikte för de flesta. Historikern berättar gärna om hur Höganäs blev vad det är idag. Därför är nog de flesta inte särskilt förvånade över att kultur- och fritidsutskottet valt honom till hederspristagare. Det är däremot han.
– Det känns helt fantastiskt. Jag blev jätteöverraskad och glad, säger han.
Det hela började 1980 när några lärare i årskurs tre tyckte att deras kunskaper inom Höganäs historia var bristfälliga. Torbjörn Gerward fick hoppa in.
– Sen ville klassläraren att jag skulle göra det igen för det gick så bra. Från och med 2005 har jag som uppgift att berätta om bygdens historia för alla kommunens grundskolor och gymnasiet.
– Jag brukar säga att av liten fjäder blev det en fantastik höna.
Även Lars Dahlbom som också får hederspris är specialist på Höganäs historia.
– Det var lite chockartat att få den här utmärkelsen men jag tycker det är jätteroligt.
Varför han valts som pristagare vet han inte riktigt.
– Jag har ju hållit på mest i bakgrunden. Jag har skrivit många artiklar och skrivit en bok om Höganäs. Det är väl sammantaget på något sätt, säger han.
– Men det är många som är värda det här priset. Jag ser det lite som tur att jag får det. Jag är född med tur och har alltid haft det genom hela livet.
”Det var framförallt Bern Liljegren, som gick bort för några månader sedan, som drog in mig i det här. Han fick också det här priset. Han hade nog varit ganska stolt nu tror jag”, säger Lars Dahlbom.Bild: Emelie Malmros
Lars Dahlbom håller föreläsningar om Höganäs historia. Han tycker många är intresserade men kunskapen är låg. Det är lätt att dåtiden glöms bort.
– Jag tror på det här att hitta rötterna där man bor och där man är, och att få andra människor att förstå hur viktigt det är.
Gå till toppen