Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Landskronabygge prisas som årets stadsbyggnadsprojekt

Bostäderna i Hamnoasen, med pool på gården och täppa på taket, får pris som årets stadsbyggnadsprojekt.

– Vi har fått mycket rolig publicitet kring det här lilla projektet, säger en stolt Alexander Lenre Simittchiev, en av männen bakom det arkitektdrivna projektet i Landskrona.
Hamnoasen prisas som årets stadsbyggnadsprojekt.Bild: Erik Melkersson
I fjol fick bygget Region Skånes arkitekturpris – nu är det Sveriges stadsbyggare som valt ut Hamnoasen till årets stadsbyggnadsprojekt.
Föreningen skriver i sin motivering att ”kommunens ambition att öka sin attraktivitet som bostadsort, med hjälp av stadsutvecklingsprojekt, förvaltats väl av Stadstudio” och att bygget ”bjuder på en genomtänkt arkitektonisk gestaltning där platsens fördelar och närheten till Öresund tas tillvara”.
Hamnoasen ligger ett stenkast från Sofia Albertina kyrka, i korsningen Kungsgatan–Stora Strandgatan. Den består av 26 bostäder, lägenheter och parhus, i prisklassen 1,6 miljoner–4 miljoner kronor, med första inflyttning i slutet av 2017.
Här finns både pool på innergården och möjlighet att ha en egen täppa uppe på taket. Det tilltalar föreningens jury:
”Mötesplatserna på gården, en gåvänlig trappa, loftgångar och generösa utrymmen kring förråden på taket skapar förutsättningar för spontana och planerade möten”.
Arkitekterna Alexander Lenre Simittchiev och Håkan Forss samt projektutvecklare Mårten Edstrand samlade i trappan när Hamnoasen presenterades i december 2017. (Arkivfoto)Bild: Erik Melkersson
– Det här priset var lite oväntat, kommenterar Alexander Lenre Simittchiev, vd för Malmöbaserade Stadstudio.
– Föreningen jobbar nationellt, alla kommuner kan vara med och nominera. I Landskrona är det stadsarkitekten Petter Eiring som skickat in vårt projekt.
Hade du väntat dig den här uppmärksamheten när ni drog upp ritningarna för Hamnoasen?
– Både ja och nej. Vi siktar alltid på att jobba med helt unika projekt, men det är inte alltid det uppmärksammas på det här sättet.
Branschmedia har också skrivit om projektet.
– Vi har blivit publicerade i tidskriften Arkitektur. För oss i branschen är det ett viktigt erkännande, säger Alexander Lenre Simittchiev.
Sveriges Stadsbyggares är en ideell förening, bildad redan 1901, och har idag cirka 2 000 medlemmar inom den kommunala sektorn. Föreningens syfte är att ”befordra utveckling, fortbildning, samarbete och information inom samhällsbyggandet.”
Priset som årets stadsbyggnadsprojekt delas ut för andra året efter att ha varit vilande i ett antal år. I fjol gick priset till Stenpiren, ett resecentrum som byggts på Skeppsbron i Göteborg.
Priset delas ut i samband med föreningens kongress i Luleå.
Läs också Pool och egen täppa på taket
Läs också Arkitekturpris till Landskronabygge
Gå till toppen