Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Minnesord om Eva Zachrisson

Vår älskade syster Eva Zachrisson, född i Stockholm, uppvuxen i Södertälje, bosatt i Landskrona, har hastigt och oväntat avlidit av brusten kroppspulsåder vid 73 års ålder. Hon efterlämnar maken Bo, barnen Carl och Anna med familjer, oss fyra systrar samt stor släkt och många vänner runt om i Europa.

Eva var äldst av oss fem systrar. Hon växte upp i vår stora familj, som ändå hur det nu gick till, fick plats i en liten Volkswagen. Barndomen var ljus i familjen med somrar på Kulan på Värmdö hos mormor och i Brottkärr utanför Göteborg hos farmor och farfar. Eva tog ansvar som storasyster för oss fyra yngre. Hon har fortsatt att hålla ihop syskonskaran, att få saker att hända. Eva var storasyster hela livet, ibland fick vi tala om att nu är vi också vuxna!
Teckning, konstnärlighet liksom intresse för språk och matematik kom tidigt in i Evas liv. Efter studenten studerade hon till arkitekt på Chalmers i Göteborg. Det yrket kombinerade utmärkt hennes konstnärliga kreativa sida med de logiska, matematiska sidorna. Studierna i Göteborg varvades med studentbalett och studentikosa fester, det gav vänner för livet.
Eva var framgångsrik som arkitekt i Sverige hos till exempel Tengboms men även utomlands i London och i Köpenhamn. Efter pension startade Eva eget företag, EZÄTA, och ritade många fina hus.
Eva var vår ”smartaste” syster, hon gick till och med till final i Jeopardy. Allmänbildning, kultur och bildning kännetecknade henne liksom kalas med familj, släkt och vänner. Alltid elegant, välklädd och med vett och etikett för ”det är det mest praktiska” som hon sa. Eva var en estet till vardags liksom till fest. Vi är många som njutit av hennes goda måltider med roliga och spännande samtal om allehanda aktuella samhällsfrågor. Måltiderna inramades alltid med vacker dukning.
Sport som golf och skidåkning intresserade Eva, mer för det sociala umgänget än för att vinna! Eva stod som värdinna för många omgångar av Zäta-cupen, vår årliga familjegolf.
Eva var en mycket stolt farmor till två barnbarn i Saltsjöbaden, hon såg fram emot att kunna njuta mer av samvaro med dem och sina barn då hon planerade att delvis bosätta sig i Stockholm.
Vi systrar hade en speciell och mycket nära relation då vi servade vår nu bortgångna mamma genom Dotterbolaget som bjöd på resor vid födelsedagar, men även servade med städning och annat praktiskt på hemmaplan. Eva designade alltid Dotterbolagets erbjudande till vår enda kund.
Sorgen och saknaden efter Eva är stor, för oss systrar som för andra. Vårt signum har alltid varit, vi är fem systrar - nu är vi bara fyra kvar i livet.
Eva förenas nu med mamma och pappa. Vi tror de mottar henne med orden:
”Men, varför kommer du redan?”
Systrarna
Ulla Zachrisson
Barbro Haldén
Anna Zachrisson och
Lena Hanberger
Gå till toppen