Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny veteranträff på Valhall park – från cyklar till flygplan

Classic summer meet – det är namnet på den nya veteranträffen som Lennart Sjöborg tillsammans med resten av styrelsen drar ihop i sommar. Den 6 juli planeras evenemanget gå av stapeln för första gången och alla fordon med gummihjul är välkomna.

Styrelsen i föreningen Classic summer meet är taggade inför sommarens premiär. Från vänster syns Stanko Mocilnik, jurymedlem under eventet, Ewe Windahl vice ordförande, kassör Marlene Kreutz, ledamot Roland Kreutz och ordförande Lennart Sjöborg.Bild: Niklas Gustavsson
— Jag var med och grundade Lergökarallyt 1993 och var engagerad under flera år. Men senaste tiden har det funnits en efterfrågan på att vi ska engagera oss igen, så då bestämde vi oss för att anordna en träff här i Valhall park, säger Lennart Sjöborg ordförande för eventet som döpts till Classic summer meet.
Classic summer meet kommer att ställa ut allt från cyklar och mopeder till lastbilar och flygplan. De enda kraven är att fordonet har gummibeklädda hjul och minst 30 år på nacken.
Under utställningen kommer det även att finnas en jury på plats som väljer ut det bästa fordonet i respektive klass, exempelvis bästa traktor eller bästa moped samt utser det bästa originalfordonet.
— Vi räknar med att ha runt 500 veteranfordon av alla klasser på plats. Flygmuseet kommer även att bidra med flygplan så det ska bli roligt, säger Lennart Sjöborg.
Classic summer meet är dock inte den enda veteranträffen i sommar. Några av konkurrenterna är Vallåkraträffen, Lergökarallyt och Sofiero classic, men vice ordförande Ewe Windahl är inte orolig.
— Vi har sådan bredd på våra utställare så jag är inte bekymrad, vi har mycket att bjuda på och ett stort utbud, säger han.
Vad det är som gör tjusningen med veteranbilar och varför intresset inte svalnat med åren har Ewe Windahl lätt att svara på:
— Många av de här fantastiska bilarna är förknippade med goda minnen. Kanske minns man när man som barn var ute och åkte med farmor eller när pappa meckade med bilen. Det är en annan teknik idag, bilarna var charmigare då och man fick göra sakerna själv. Idag förstår man knappt vad som finns under huven, säger Ewe Windahl.
— Bilarna hade sina egenheter. Idag ser alla bilar likadana ut men då var det mer speciella bilar, de var säregna på ett annat sätt, fyller Roland Kreutz i.
Till premiären den 6 juli klockan 10.00 hoppas styrelsen att det kommer många besökare. De har bjudit in veteranbilssällskap från Växjö i norr till Danmark i söder, det enda som kan stoppa veteranbilsägarna nu är vädret.
— Vi hoppas på 20 grader och sol såklart men vi får se hur det blir, säger Lennart Sjöborg.
Gå till toppen