Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Omgörningen av Storgatan närmar sig  – oro för kundtapp i Höganäs

Från stadsgata med mycket biltrafik till ett stråk för fotgängare och cyklister. Storgatan står inför en stor omgörning och handlarna är kluvna inför ombyggnaden.

Samhällsbyggnadschef Jacob von Post och projektledare Martin Fransson visar Mikael Gibrand på Guldshop vad som väntar i höst. Storgatan ska få en rejält ansiktslyftning.Bild: Maria Berkmo
I flera år har kommunen varit igång med en process att omvandla Storgatan till något annat än vad gatan är idag, en gata helt anpassad för bilism.
Läs också Nu drar omgörningen av Storgatan i Höganäs snart igång – blir en röd matta
I höst sätts spaden i jorden för projektet som totalt kostar kommunen 60 miljoner kronor. Den första etappen är från Arnbergs plats och västerut fram till korsningen med Köpmansgatan.
– Upphandlingen av den första etappen gick ut häromdagen. I augusti blir det klart vilken entreprenör som ska bygga den första etappen, säger stadsmiljöchef Martin Warmark.
Så här kan Storgatan se ut efter omgörningen.Bild: Maria Berkmo
På onsdagen bjöd kommunen in alla fastighetsägare och näringsidkare längs med gatan. Ett 70-tal hade bjudits in. Bland dem fanns Guldshops Mikael Gibrand som både påverkas av detta som handlare och som bosatt längs gatan.
– Jag tror det kan bli bra. Man får väl leva med stöket under tiden det byggs, säger han.
Lika lugn är inte Elons ägare Jörgen Bladh. Han har dåliga erfarenheter från den gigantiska och segdragna ombyggnationen i centrala Helsingborg där han har Elonbutiken i Hälsobacken.
– Jag har genomgått samma process i Helsingborg. Det blev en katastrof. Min fasa är att detta ska påverka kundtillströmningen, säger Jörgen Bladh.
Läs också Höganäs får gångfartsgata – nu planeras för omgörning av Storgatan
Han blir inte lugnad av Martin Warmarks försäkringar om att man ska ta hänsyn till handlarnas behov.
– Vi ska satsa på aktiviteter som ska locka folk. Det kommer att hända saker längs gatan även under ombyggnationen. Ta isbanan till exempel, säger han.
Mikael Gibrand på Guldshop fick se hur Storgatan ska se ut när den är klar efter ombyggnaden.Bild: Maria Berkmo
Kommunen tänker också slå av på byggtakten under december månad när julruschen pågår. Och det ska skapas passager som gör att folk kan nå butikerna trots att det byggs.
– Samtidigt vill vi hålla så högt tempo i bygget som möjligt, säger Martin Warmark.
Jörgen Bladh är förvånad över att inte fler handlare har dykt upp på kommunens informationsträff.
– Jag tror många är jätteoroliga, säger han.
Susanne Rosberg som äger Quinte är optimistisk.
– Det är positivt för stan. Men det är viktigt att kunna hantera kundtillströmningen. Och att man inte plockar bort snabbparkeringsplatserna. Men det har vi fått löfte om.
Läs också Första steget mot uppiffning av Storgatan i Höganäs
Hon har även en butik i centrala Halmstad där det nyligen byggts om.
– Där var kommunen duktig på att kommunicera. Och man såg också till att det inte var några störande ljud från bygget när butikerna var öppna, säger Susanne Rosberg.
Under minglet i stadshuset fanns också möjligheten att få se omgörningen i virtual reality.
– Det är ett bra visualiseringsredskap för saker som inte finns. Det är betydligt lättare att ta till sig än en ritning, säger Sofie Danielsson på geodataavdelningen.
Nyligen har kommunen även satt upp infoskyltar på kyrkplatsen för att berätta om vad som är på gång.
– Förhoppningsvis känner folk att de är informerade, säger näringslivschef Åsa Lundqvist Peyron.
Gå till toppen