Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Unga indiska fotografer och svenska industriarbetare intar Landskrona

Fotografier på svenska industriarbetare och livet i Indien hoppas väcka känslor när två utställningar har premiär i Landskrona på fredag.

Fotografierna tagna av Yngve Baum, Jean Hermanson och Odd Uhrbom har tidigare publicerats i böcker men aldrig ställts ut samtidigt. På fredag visas de på Tyghuset i Landskrona.Bild: Sven-Erik Svensson
Inne på Tyghuset sätts flertalet fotografier på slitna män och kvinnor upp och väggarna fylls av ”Svärta”. Det är namnet på en av två nya fotoutställningar som Landskrona foto och museum ska visa under sommaren och hösten.
Det var efter storstrejken i Malmberget 1968 som de svenska fotograferna Yngve Baum, Odd Uhrbom och Jean Hermanson gav sig ut i landet för att skildra arbetarnas hårda villkor i gruvor, på industrier och skeppsvarv.
Nu har fotografierna från 60- och 70-talet sammanställts i en gemensam utställning som har premiär på fredag.
i dokumentären ”Himlens mörkrum” försöker regissören Nils Petter Löfstedt hitta personerna som Jean Hermanson tagit bilder på. Himlens mörkrum nominerades till Guldbagge 2017 i kategorin ”Bästa dokumentärfilm”.Bild: Sven-Erik Svensson
Dokumentärfilmaren Nils Petter Löfstedt var under en tid fotografassistent till Malmöfotografen Jean Hermanson. Han har varit med och tagit fram bilderna till utställningen.
– Det känns som att tiden är mogen och att det finns ett stort intresse här eftersom många har anknytning till miljön. När folk ser vissa bilder förstår de plötsligt varför deras farfar såg ut som han gjorde efter att ha arbetat under de tuffa förhållandena. Vi kan lära oss av den tidigare generationen, säger Nils Petter Löfstedt.
Fotografi taget i Göteborg av Jean Hermanson.Bild: Jean Hermanson
Bland annat skildrar bilderna arbetare på Öresundsvarvet i Landskrona. Nils Petter Löfstedt, som även gjort en dokumentär om Jean Hermansons bildsamling, hoppas att utställningen ska beröra många.
– Även om bilderna är tagna för länge sedan väcker de känslor än idag. Åker man tillbaka med bilderna till orterna där de är tagna så påverkar de människorna. I min dokumentär har jag även gjort en del efterforskningar för att försöka ta reda på vem som är på fotografierna. Hittills har vi namn på ungefär hälften av bilderna, säger han.
Genom att fotografera kök i Indien försöker fotografen Vivek Mariappan visa att det är ekonomiska förhållanden som skiljer människor åt, inte kultur, religion eller kasttillhörighet.Bild: Sven-Erik Svensson
Ett stenkast bort från svenska industrimiljöer på Tyghuset pågår förberedelserna för fullt inne på museet. Här ska speglingar av det moderna Indien ta plats på väggarna i utställningen ”Landskrona foto view: India”.
28-årige Vivek Mariappan är en av 19 unga talangfulla fotografer som berättar sin historia. Hans bilder visar alla ett och samma motiv: köket.
– Jag försökte hitta något som verkligen symboliserar mitt hem och för mig är det köket.
Något som började med ett enkelt fotografi på sitt, och sina vänners, kök slutade med att han tog sig in hos främlingar.
– Under en taxiresa efter ett av mina uppdrag frågade jag chauffören om jag fick fotografera hemma hos honom. Han gick med på det och tog mig senare med till sina släktingar och vänner för att fotografera deras kök, berättar Vivek Mariappan.
På fredag kväll hålls det vernissage klockan 17.30 för de två nya fotoutställningar. Utställningarna visas fram till mitten av oktober.
Gå till toppen