Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Invandringspolitiken– en dansk gordisk knut

Invandringspolitiken är den gordiska knuten i de danska regeringsförhandlingarna. Hur stora eftergifter kan Socialdemokratiet göra för lösa upp den?
– Bryter de sitt löfte i den frågan undergrävs deras trovärdighet i väljarnas ögon, säger statsvetarprofessorn Rune Stubager.

Socialdemokratiets partiledare Mette Frederiksen är inne på sin åttonde förhandlingsdag med de röda stödpartierna Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten. Frederiksen har en förhoppning om att få leda en dansk S-regering i minoritet. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
”Inte lätt och inte snabbt”. Det var vad Socialdemokratiets partiledare Mette Frederiksen sade dagen efter folketingsvalet den 5 juni sedan hon fått uppdraget att leda de danska regeringsförhandlingarna.
Åtta dagar efter valet har Danmark ännu ingen regering, men under onsdagen avslutade Socialdemokratiet och de röda stödpartierna Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten den första förhandlingsrundan på Christiansborg. Nu flyttar förhandlingarna tillfälligt till Bornholm där Folkemødet – Danmarks svar på Almedalen – pågår 13–16 juni.
– Jag tror inte att vi har en regering varken den här eller nästa vecka, säger Rune Stubager, professor i statsvetenskap vid Ålborgs universitet.
Klimatet, välfärdsfrågor och ekonomin har de senaste dagarna varit uppe på förhandlingsbordet. Liksom invandringspolitiken, som är den stora vattendelaren.
– Det är den gordiska knuten och det är inom det området som markeringarna var som allra skarpast inför valet, säger Rune Stubager.
Alla tre stödpartier vill se lättnader inom den åtstramade invandringspolitik som har förts i Danmark på senare år.
TT: Hur stora lättnader kan Socialdemokratiet, som gick på val med en stram invandringspolitik, göra inom området för att blidka stödpartierna?
– I ett första utgångsläge inga. Oavsett vad de gör på den fronten kommer de snabbt att få kritik av Venstre, Dansk Folkeparti och Nye Borgerlige. Vad de än kommer att ge bort i invandringspolitiken kommer det att påpekas att de inte håller sina löften till väljarna.
Stubager pekar dock på att det kan finnas ett visst utrymme för Mette Frederiksen.
– Även borgerliga partier pratade i valkampen om vissa lättnader, säger han.
Exempelvis nämner han den kontroversiella planen för att sätta kriminella personer – som inte kan utvisas – på den lilla danska ön Lindholm.
– Den idén kan nog Socialdemokratiet överge utan att det vållar för stora problem. Frågan om Lindholm har varit av symbolkaraktär och det har varit stora protester från lokalbefolkningen.
Radikale Venstre, som är marginellt störst bland stödpartierna, har tydligt sagt att de inte kommer att rösta igenom en socialdemokratisk enpartiregering om de inte får inflytande i invandringspolitiken och gehör för vissa ekonomiska krav.
– Radikale Venstre ser sig som ett tungt mittenparti. Det är partiet när det kommer till ekonomin, men inom invandringsfrågan är det ett vänsterparti. Deras stora utmaning är att få igenom en borgerlig ekonomisk politik genom att gå över till den andra (röda) sidan.
TT: Kommer stödpartier att bjudas in i regeringen av Socialdemokratiet?
– Det är troligt att det blir en enpartiregering, men det är också ett kort som kan komma med i spelet, säger Rune Stubager.
Fakta

Regeringsförhandlingen i Danmark

Socialdemokratiet (48 mandat) vill efter folketingsvalet den 5 juni bilda en enpartiregering i minoritet, men behöver stöd av Radikale Venstre (16), Socialistisk Folkeparti (13) och Enhedslisten (13) i parlamentet. Det här är frågorna som varit uppe på förhandlingsbordet hittills:

Klimat och miljö

Första frågan som det förhandlades om och det var en mjukstart eftersom de fyra partierna i mångt och mycket är överens om vad som bör göras. Socialdemokratiet (S) vill se en reducering av de danska koldioxidutsläppen med 60 procent medan Radikale Venstre (RV), Socialistisk Folkeparti (SF) och Enhedslisten (EL) vill att det reduceras med 70 procent till 2030 i enlighet med Parisavtalet. De tre stödpartierna är dock oense om hur detta ska finansieras.

Välfärd

De fyra partierna är på någorlunda samma våglängd kring vad som behöver göras på välfärdsområdet, men de är inte lika eniga kring hur saker och ting ska finansieras. Exempelvis vill EL att det ska göras med skattehöjningar, men det motsätter sig RV.

Invandringspolitiken

Frågan som S och de tre stödpartierna är mest oeniga om. Både RV och EL vill se ett paradigmskifte från den åtstramade invandringspolitik som förts på senare år i Danmark. Samtidigt gick S på val med just en stramare invandringspolitik.

Ekonomin

S-ledaren Mette Frederiksen tror att det är lättare att nå enighet kring ekonomin än invandringspolitiken, men även inom detta område finns det stora oenigheter. I mångt och mycket står S, EL och SF på ena sidan och Radikale Venstre på den andra. Exempelvis vill RV genomföra reformer som underlättar för människor utanför EU att arbeta i Danmark och sänka inkomstskatten, men det motsätter sig övriga partier i det röda blocket.

Källor: Ritzau, TV2 News, Politiken, Danmarks Radio

Fakta

Danska regeringsbildningar

Antalet dagar det har tagit för att bilda danska regeringar efter de tio senaste valen till folketinget samt statsminister för respektive regering:

2015: 10 dagar. Lars Løkke Rasmussen, Venstre.

2011: 18 dagar. Helle Thorning-Schmidt, Socialdemokratiet.

2007: 10 dagar. Anders Fogh Rasmussen, Venstre.

2005: 10 dagar. Anders Fogh Rasmussen, Venstre.

2001: 7 dagar. Anders Fogh Rasmussen, Venstre.

1998: 12 dagar. Poul Nyrup Rasmussen, Socialdemokratiet.

1994: 6 dagar. Poul Nyrup Rasmussen, Socialdemokratiet.

1990: 6 dagar. Poul Schlüter, Det Konservative Folkeparti.

1988: 24 dagar. Poul Schlüter, Det Konservative Folkeparti.

1987: 2 dagar. Poul Schlüter, Det Konservative Folkeparti.

Källa: Ritzau.

Gå till toppen