Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Jordmassor med plast spreds på åker

I samband med sluttäckningen av återvinningsanläggningen i Svenstad har jord som innehåller bland annat plast spridits på en närliggande åker.

Enligt Conny Wettergren, anläggning och säkerhetschef på NSR, har någon form av misstag skett som gjorde att jordmassor med bland annat plast hamnade på en åker.Bild: Michael Lundblad
NSR är igång med att återställa platsen där återvinningsanläggningen i Svenstad funnits under ett stort antal år. En anläggning som stängdes tidigare i år.
Det var i samband med detta arbetet som jordmassor som bland annat innehåller plast spreds på en närliggande åker.
– Någon form av misstag har skett. Jag vet inte varför, jag vet inte hur. Men det ska åtgärdas, säger Conny Wettergren, anläggning och säkerhetschef på NSR, som under onsdagen fick reda på att det skett.
Det handlar enligt honom om kompostmaterial i form av jord som hade för högt näringsinnehåll för att kunna användas som det yttersta skiktet i samband med sluttäckningen. Jord som då lades på en åker utanför grindarna istället.
– Nu visar det sig att det är plast och grejor i den, säger Conny Wettergren.
Han kan inte svara på hur många kubikmeter massor det handlar om.
– Det här kommer vi så klart att hantera, säger han.
På måndag ska NSR:s miljöchef och vice vd åka till Svenstad för att titta närmare på det som inträffat.
Då fattas beslut om hur man ska komma till rätta med massorna.
– Det handlar om att ta dit personal som eventuellt plockar det för hand eller så måste vi ta bort massorna igen. Det får de göra en bedömning på när de är på plats på måndag, säger Conny Wettergren.
Gå till toppen