Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Förnybart kan springa om kolet i USA

Kolgruvearbetare viftar med plakat under ett tal av Donald Trump i valrörelsen 2016. Presidenten har ofta lovordat kolenergin, trots att den orsakar mer utsläpp än andra kraftslag. Arkivbild.Bild: Steve Helber/AP/TT
Trots att USA:s president Donald Trump ofta har vurmat för kolkraften så har förnybar energi blivit en allt starkare konkurrent.
I den amerikanska energimyndigheten Fercs månadsrapport för april ligger kolets kraftkapacitet på 257,48 gigawatt, medan de förnybara energislagen klättrat till 257,53 gigawatt, rapporterar CNN.
Även om den senaste rapporten enbart gäller en månad så väntas den minimala skillnaden växa. Hittills i år har ingen ny kolkraftskälla färdigställts i USA, medan antalet sol- och vindprojekt är desto fler.
Rapporten mäter kapaciteten, inte den faktiska mängden energi som produceras. Och förnybar energi har normalt ett lägre kapacitetsutnyttjande än andra energikällor.
Enligt en separat prognos från organisationen IEEFA förväntades dock förnybara källor generera mera energi är kol under samma månad, vilket delvis förklaras av säsongsvariationer.
Gå till toppen