Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Miljarder slarvas bort i upphandlingar

Den offentliga sektorn saknar mellan 70 och 100 miljarder kronor på grund av slarv i samband med offentlig upphandling, enligt Svenskt Näringsliv. Arkivbild.Bild: Martina Holmberg / TT
Den offentliga sektorn förlorar mellan 70 och 100 miljarder kronor per år på grund av slarv i samband med offentlig upphandling. Det visar en kartläggning som gjorts av Svenskt Näringsliv.
Lagen säger att kommuner och landsting ska ha god ekonomisk hushållning i sin verksamhet – men enligt arbetsgivarorganisationen görs mängder med usla inköp med dålig kontroll, uppföljning och bristfällig konkurrens.
Fortsätter slöseriet så kommer ytterligare 62 miljarder kronor saknas i kassan 2022, visar rapporten.
– Anledningen är att myndigheterna framför allt fokuserar på att tillhandahålla skola, vård och omsorg, snarare än upphandling, säger Ellen Hausel Heldahl, expert på offentlig upphandling på Svenskt Näringsliv i en artikel på arbetsgivarorganisationens hemsida.
Totalt uppgår den offentliga upphandlingen till uppskattningsvis 700 miljarder kronor per år, motsvarande 17 procent av BNP.
Rättad: I en tidigare version angavs en felaktig siffra vad gäller det uppskattade bortfallets andel av BNP.
Gå till toppen