Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Båstad horse show är igång - i år större än någonsin

Med runt 1 100 starter är årets Båstad horse show större än tidigare. Årets upplaga är den femte i ordningen.

Med cirka 1 100 starter är årets Båstad horse show större än tidigare. En av dem som tävlade under premiärdagen var Tuva-li Örnberg, 12 år, från Ljungbyhed. Här på hästen Lymepark Honeysuckle.Bild: Britt-Mari Olsson
I dagarna tre gör ett stort antal ryttare och hästar upp om värdefulla kvalplatser och mycket annat i samband med Båstad horse show. På fredagen startade årets upplaga i strålande solsken.
Först ut var ponnyryttarna och bland dessa fanns bland andra Tuva-li Örnberg från Ljungbyhed. Hon tävlar för Perstorps kör- och ryttarförening och hoppade med Limepark Honeysuckle.
– Jag tycker det är kul att tävla för då får du jobba med din häst. I dag gick det jättebra, säger hon.
Ekipaget klarade banan utan en enda rivning. Tuva-li Örnberg började rida så tidigt att hon har svårt för att komma ihåg hur liten hon var när hon satt på hästryggen för första gången.
– Jag var tre-fyra år gammal, säger Tuva-li Örnberg.
Den mesta av fritiden ägnar hon åt hästar.
Emma Petersson på hästen Hot´n tot.Bild: Britt-Mari Olsson
Liam Nilsson som bor utanför Helsingborg var även han nöjd med sin hopprunda med Beezies kimberly även om det blev en rivning. Han tävlar för Helsingborgs fältrittklubb.
Under tävlingarnas tre dagar har han totalt åtta starter med fyra olika hästar.
På fritiden blir det mycket hästar när det kommer till träning och tävling även för honom.
– Jag rider fem dagar i veckan, säger han.
Det gick undan för Liam Nilsson som tävlar för Helsingborgs fältrittklubb på hästen Beezies Kimberly.Bild: Britt-Mari Olsson
För tävlingsarrangören Båstads ridklubb är det en stor tävling som ska genomföras. En tävling som pågår hela helgen och avslutas på söndag. På ridklubben flyttar 150 hästar in och bor över på tävlingshelgen. De övriga cirka 550 tävlingshästarna kommer dit över dagen.
– I år är det rekord i antal starter. När det gäller hoppning har vi 850 starter och för dressyr är det 250 starter, säger tävlingsledare Bibbi Buhre.
Tuva-li Örnberg var nöjd med hästen Lymepark Honeysuckle under Båstad horse shows första dag.Bild: Britt-Mari Olsson
Tävlingarna avgörs på tre banor med start på morgonen och avslutas på kvällen. Det handlar om både hoppning och dressyr och tävlingar för både ponny och häst. Viktiga kvalplatser står i flera klasser på spel. Det handlar om platser till bland annat Falsterbo horse show och Sweden international horse show i Stockholm.
Ekipagen kommer från hela landet.
– Vi har ekipage från Norrland och Gotland till exempel. För de stora kvalen spelar det ingen roll om man behöver köra 90 mil, säger Bibbi Buhre.
Det är Bibbi Buhre som håller i trådarna i samband med Båstad horse show.Bild: Britt-Mari Olsson
För att ro hästfesten i land krävs ett stort antal funktionärer. Det handlar om funktionärer till allt från sekretariat till de som lägger tillbaka bommarna om ett hinder skulle rivas.
– Här finns 70 funktionärer. Det krävs mycket folk. Många är inte med i föreningen utan väljer att hjälpa till för att de tycker det är roligt, säger Bibbi Buhre.
Båstad horse show är ridklubbens stora tävling. Man arrangerar även två andra tävlingar på våren och två på hösten.
Tuva-li Örnberg på hästen Lymepark Honeysuckle.Bild: Britt-Mari Olsson
Tuva-li Örnberg var nöjd efter fredagsförmiddagens hoppning.Bild: Britt-Mari Olsson
Gå till toppen