Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Greater Copenhagen räddas av danska valresultatet

Politikerna i det svensk-danska regionsamarbetet Greater Copenhagen andas ut efter danska valet. Hotet om att de danska regionerna ska avskaffas är nu borta – men turistsamarbeten är fortfarande omöjliga.

Om den tidigare borgerliga regeringens förslag hade gått igenom hade samarbetet försvårats ännu mer. Region Hovedstaden och Region Sjælland hade försvunnit 2021 och Region Skåne och Region Halland hade inte haft någon partner på samma politiska nivå.
Att avskaffa Danmarks fem sjukvårdsregioner blev en stridsfråga inför folketingsvalet 5 juni, som innebar ett maktskifte.
– Den samlade oppositionen gick till val på att behålla regionerna, så de blir kvar, säger Frank Jensen (S) överborgmästare i Köpenhamn och sedan årsskiftet ordförande i Greater Copenhagen.
Frank Jensen (S), överborgmästare i Köpenhamn och ordförande i Greater Copenhagen, tillsammans med Heino Knudsen (S), ordförande i Region Sjælland. Båda var med i Greater Copenhagens tält under Folkemødet.
Regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M) sitter i styrelsen för Greater Copenhagen. Han är lättad.
- Om det danska valet innebär att de danska regionerna blir kvar är det mycket bra. Vi vill inte minst fortsätta att utveckla det samarbete vi nyligen stärkt på sjukvårdsområdet. Med detta kan skåningarna få en bättre och snabbare vård, säger han.
Däremot får de danska regionerna, genom ett tidigare beslut av den borgerliga regeringen, inte längre delta i näringslivsfrämjande arbete över nationsgränserna.
– Vi får se när det nya regeringsprogrammet kommer, hur långt regionerna får lov att vara med i sådana samarbeten. I Greater Copenhagen är vår linje att vi gärna vill att regionerna får vara involverade i näringslivspolitiken, understryker Frank Jensen.
Den begränsningen har redan hämmat gränsregionsamarbetet, berättar Carin Peters som är Greater Copenhagen-samordnare för Region Skåne.
– Det har avlövat en del, exempelvis kan vi inte samarbeta i turismfrågor längre. Det var en stor fråga, hur vi marknadsför vår region, säger hon.
– Men vi kan fortfarande jobba med infrastrukturfrågor, arbetsmarknadsfrågor, miljö. Ur ett skånskt perspektiv hoppas vi att de danska regionerna får ett förstärkt mandat, särskilt när det gäller infrastruktur är det samarbetet jätteviktigt om vi ska få en andra fast förbindelse.
Greater Copenhagen omfattar numera Region Hovedstaden, Region Sjælland, Region Skåne, Region Halland och de 85 kommunerna i området.
– Storleken har betydelse för hur framgångsrik en gränsregion är, och nu kan jag säga att det bor 4,3 miljoner människor inom Greater Copenhagen och vi har flera universitet, konstaterade Frank Jensen på Folkemødet på Bornholm.
– Blekinge bankar på porten. Vi är otroligt glada över att kunna samla ihop ”det gamla landet” igen, skämtade Frank Jensen om de forna danska territorierna.
Gå till toppen