Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mäster Palms plats ska få nytt konstverk: ”Vi vill bli positivt överraskade”

Tre konstnärer har fått i uppdrag av Helsingborgs stad att komma med förslag på hur ett konstverk på Mäster Palms plats ska kunna se ut. Och redan nästa år ska det vara på plats.

Mäster Palms plats ska fräschas upp med nytt konstverk nästa år.Bild: Mats Roslund
Konstnärerna har fått fria händer, men det finns förstås önskemål som är smarta att ta hänsyn till om man vill vinna tävlingen.
– Vi vill ha ett barn- och familjeperspektiv, att konstverket ska locka folk att interagera och inte bara titta på det, säger stadsträdgårdsmästare Martin Hadmyr.
Konstnärerna har också fått veta att de gärna får använda hela torget och samarbeta med stadens landskapsarkitekt.
När Helsingborg bestämt sig för att göra något åt torget vände man sig till Konstpool, som är en plats där konstnärer kan hitta intressanta uppdrag.
– Det var cirka 80 konstnärer som hörde av sig och stadens konstråd valde sedan ut tre konstnärer som ska presentera varsitt förslag, säger Martin Hadmyr.
Redan i september ska förslagen vara inne och månaden efter avgörs vem som får uppdraget. Den konstnär som sedan får uppdraget ska hålla sig till en budget på 700 000 kronor plus moms och vara klar i september nästa år.
– Vi har medvetet valt konstnärer med olika uttryck, vi vill bli positivt överraskade, säger Martin Hadmyr.
De tre konstnärerna har, som Martin Hadmyr säger, helt olika uttryck.
Anna Svensson har bland annat gjort stora, färgglada skulpturer med runda former. En plats hon utformat är ett torg i Umeå.
Beatrice Hansson har gjort utsmyckningar i bland annat Stockholm och flera av dem är slingrande metallverk.
Susanna Hesselberg har bland annat gjort en installation i Århus, en "man" klädd i kostym som sitter ungefär tio meter upp i ett träd och förtvivlat försöker hålla sig kvar.
Det finns redan idag två utsmyckningar på Mäster Palms plats, givetvis en staty av Mäster Palm själv men också en mosaikutsmyckning i muren närmast Carl Krooks gata.
– De kommer så klart att finnas kvar, säger Martin Hadmyr.
Gå till toppen