Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Blåsigt värre när nordvästra Skånes orkestrar möttes

Uniformer, bekanta melodier – och en väldig massa blåsinstrument. Det stod på schemat när Ängelholms första blåsmusikfestival gick av stapeln.

Nu har Ängelholm fått en egen blåsmusikfestival.Bild: MATHILDA AHLBERG
Strax efter tio på lördagen marscherar Ängelholms musikkår in i hembygdsparken. Därefter tar Klippans musikkår vid från scenen och dagen är igång. Den drygt 100-åriga gruppen från Klippan är en av åtta orkestrar från nordvästra Skåne som spenderar sin lördag i Ängelholm.
– Det är jättemånga som har velat komma hit och spela. Och nu strömmar det till besökare, så det känns jättebra, säger Magnus Fransson, dirigent i Ängelholms musikkår som arrangerar festivalen tillsammans med Engelholm marching band.
Pia Ahlberg, ordförande i Bjuvs musikkår, hälsar på deltagare i Ängelholms musikkår i hembygdsparken.Bild: MATHILDA AHLBERG
Bjuvs musikkår är en av de gästande orkestrarna, med ordföranden Pia Ahlberg i spetsen.
– Vi har spelat på andra festivaler förut, men det känns bra att vara här. Det är en väldigt fin miljö, säger Pia Ahlberg.
För henne ligger blåsmusiken i blodet. Hon har spelat i orkester i 43 år och tog över ordförandeskapet efter sin pappa 2012.
– Att det blev just trombon är lite lustigt. Jag, min syster och mina två kusiner skulle börja spela samtidigt, och dirigenten tog fram en låda var åt oss i notarkivet. Min råkade bara bli trombon, säger Pia Ahlberg.
190615 Klippans musikkår framför ett stycke under en blåsmusikfestival den 15 juni 2019 i Ängelholm . Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / Cop 178 /Bild: MATHILDA AHLBERG
Och fyra decennier senare står hon alltså redo att riva av låtar som "What a wonderful world" från hembygdsparkens scen.
Nancy Abrahamsson reste från Örkelljunga för att lyssna på de ljuva tonerna.Bild: MATHILDA AHLBERG
Nancy Abrahamsson har rest till Ängelholm från Örkelljunga för att njuta av musiken.
– Jag tycker blåsmusik är fint, och Örkelljunga paradorkester ska ju spela. Jag blir nog kvar här hela dagen, säger hon.
Theresa Jakobsson, Ängelholms musikkår, är positivt överraskad av intresset för blåsmusik i nordvästra Skåne.Bild: MATHILDA AHLBERG
Bakom scenen står Theresa Jakobsson iklädd Hemvärnets musikuniform. Efter snart 30 år med olika blåsinstrument spelar hon nu bastuba i Ängelholms musikkår.
– Jag gillar det strikta i militära musikkårer – uniformerna, marscherandet och organisationen. Musiken håller ofta högre klass eftersom vi inspekteras av Försvarsmakten vartannat år. Jag bor i Svalöv så det är en bit att pendla, men det är värt det, säger hon.
Magnus Fransson från Ängelholms musikkår agerade konferencier under festivalen.Bild: MATHILDA AHLBERG
Hon är glad att Ängelholm fått en ny mötesplats för blåsmusiker.
– Man trodde inte att det fanns så många som höll på med blåsmusik i nordvästra Skåne, så det är härligt att så många ville komma, säger Theresa Jakobsson.
Gå till toppen