Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Regering osannolik innan folketinget samlas

Mette Frederiksen tror att en dansk regeringsuppgörelse dröjer minst ytterligare en vecka. Bilden är tagen på fredagen.Bild: Mads Claus Rasmussen/Ritzau/TT
Det nya danska folketinget samlas för första gången på fredag om en vecka. Regeringssonderande Mette Frederiksen (S) tror inte att hon kommer att ha nått en uppgörelse innan dess.
– Det tror jag inte och jag har inte vid något tillfälle haft det i sikte. Vi avsätter den tid som behövs och så får vi se om det landar i något, säger hon efter en veckas intensiva förhandlingar.
Frederiksen och Socialdemokraterne förhandlar med Radikale Venstre, Enhedslisten och Socialistisk Folkeparti om ett regeringsunderlag. Om alla partier enas kommer det att ha en majoritet i folketinget.
S siktar på att bilda en enpartiregering. De tre tilltänkta stödpartierna kräver ändringar i S skärpta invandrings- och integrationspolitik. Radikale Venstre och Enhedslisten tar också strid i ekonomiska frågor, där det förstnämnda står något till höger om S och det andra längre till vänster.
Gå till toppen