Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Chefen som gärna lägger näsan i blöt

Sophia Hydén är chefen som inte kan låta bli att lägga näsan i blöt och kan tagga i gång rejält på travar med osorterade handlingar. "Min dröm är inte att vara chef i första hand utan att göra något viktigt. Men just nu kan jag kombinera de två."

Sophia Hydén, chef på Helsingborgs stadsarkiv.Bild: Caroline Wickmark
Varje dag lämnar hon hemmet på Olympia. Hon cyklar nerför landborgen, trampar i väg söderut tills hon når västra Sandgatan 7, där folk fortfarande stövlar in ibland i tron att det fortfarande är Posten. Men nu är det två och halvt år sedan som Helsingborgs stadsarkiv flyttade in i de mer ändamålsenliga lokalerna.
– Jag kom precis i flytten och det blev den första stora utmaningen, åtta kilometer papp skulle flyttas, säger Sophia Hydén men framhåller ändå kollegornas förarbete.
Sophia, som är chef för stadsarkivet, börjar varje arbetsdag med att säga god morgon till alla. Första gången hon blev chef var det av en slump, en utmaning hon hoppade på. Men ledarskapet föll henne på läppen, och den sociala biten är nu den största anledningen till att hon trivs så bra.
– Vi har en engagerad arbetsgrupp, det gör att det är kul att gå till jobbet. Vi skrattar och jobbar för helsingborgarna, vi känner att vi är till nytta varje dag. Ska man må bra på jobbet måste man trivas, säger Sophia som pausar efter frågan om hur hon får de anställda att trivas.
– Jag bryr mig om alla. Och alla behöver känna att det man gör är viktigt, och att man får arbetsuppgifter man känner engagemang för.
För bara några månader sedan utnämndes Helsingborgs stadsarkiv till årets arkiv 2019, bland annat för sin modernisering och förmåga att nå ut till allmänheten. Den processen inleddes vid arkivflytten, då arbetsgruppen började om från noll.
– Vi frågade helt enkelt vilket stadsarkiv vill vi ha och vad vårt uppdrag från staden var. Vi stängde dörren till det gamla och vågade öppna fönstret för det nya. Och hemligheten tror jag är vårt flow i gruppen, vi har arbetat mycket med hur vi vill vara som arbetskollegor och var vi står i vår kompetens.
Sophia Hydén på jobbet.Bild: Caroline Wickmark
Sophia växte på Österlen – hennes föräldrar flyttade ut på landet i samband med gröna vågen – och hon minns att hon tidigt, redan i grundskolan i Ystad, visste att hon ville arbeta med historia. Trots att ledarskapet kräver mycket tid vill hon inte släppa hantverket i arkivet och då och då jobbar hon fortfarande med dokumentationen.
– Jag tycker det så roligt, jag kan inte låta bli att lägga näsan i blöt i vad som händer i vår depå.
Ibland kittlar det till extra i magen.
– Som med Allers, det händer bara en gång i livet. Vi fick in nästan 500 meter handlingar utan innehållsförteckning – flyttlådor från golv till tak. Det var en skattjakt och det var helt galet samtidigt som vi var underbemannade, men det var spännande.
Nidbilden av långtråkigt arkivarbete skjuter hon långt ifrån sig.
– Lugnt och skönt är det absolut inte, det händer saker här hela tiden och det gör det så roligt att jobba här. Jag gillar när det är fart och fläkt och bilden av ett stadsarkiv som en insomnad och dammig institution – det gäller inte för Helsingborgs stadsarkiv.
På kvällarna stoppar hon dock undan chefsrollen. Ofta står det sång på schemat, Sophia är förste sopran i Helsingborgs vokalensemble som redan nu laddar inför World Choir Games nästa år.
Men hur ordningsamt är det egentligen hemma hos en arkivarie?
– Jag gillar ordning och reda och det är en av de viktigaste egenskaperna när man jobbar på ett stadsarkiv. Organisation är viktigt, men jag är inte perfekt, tillägger Sophia och medger att hon ännu inte satt släkthistorien under lupp.
– Jag har faktiskt aldrig släktforskat, men det kommer jag ju göra, givetvis. Man får spara något till framtiden också.
Fakta

Sophia Hydén

Ålder: 47 år.

Bor: På Olympia med maken Pontus, och sonen Max 11 år.

Gör: Chef för Helsingborgs stadsarkiv.

Fritidsintressen: Sjunga i kör och läsa böcker.

Gå till toppen