Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Elin Henriksson: Skärpt abortlag i Norge. Nu måste KD ge klara svar.

Historisk åtstramning i abortlagen. Så löd rubriken i norska NRK (14/6)efter att stortinget för första gången på 40 år gjort en ändring i lagen. Lagförslaget som röstades igenom kommer att försvåra för kvinnor som bär flera foster att abortera något av dessa.
Abort diskuterades även i Sveriges riksdag under partiledardebatten i onsdags. Kristdemokraternas inställning i frågan förblir oklar.
På senare tid har abortmotståndare världen över lagt i en högre växel. Lagar som begränsar rätten till abort har röstats igenom i flera delstater i USA under våren. Delstaten Alabama har gått längst, med ett totalförbud mot abort. Om förslaget inte stoppas i domstol kommer kvinnor inte att få göra abort ens efter våldtäkt eller incest.
Men nu är det alltså inte bara konservativa i USA som lyckats få majoritet för inskränkningar av kvinnors rättigheter. Även vårt grannland Norge, som ofta beskrivs som ett av världens mest jämställda länder, har nu tagit ett steg i riktning mot strängare regler för abort. Åtstramningen har pressats fram av regeringens stödparti Kristelig Folkeparti. Det är beklagligt.
I Sverige har tills nyligen bara Sverigedemokraterna pratat om begränsningar av aborträtten. Men på senare tid har KD:s inställning blivit allt mer otydlig.
Partiet kritiserades hårt inför Europaparlamentsvalet då det blev känt att Lars Adaktusson, som representerade KD i parlamentet, röstat mot abort i 22 av 28 omröstningar. Busch Thor och toppkandidaten Sara Skyttedal (KD) reagerade starkt. Men inte främst mot hur Adaktusson röstat, utan mot medier och andra partier som rimligt nog önskade svar på hur KD ställer sig i abortfrågan.
Även i onsdagens partiledardebatt reagerade Busch Thor med obefogad indignation då flera partiledare sökte svar på om hon anser att barnmorskor ska få vägra att utföra abort.
Busch Thor kallade bland annat frågan "infantil" och menade att det var "ovärdigt" att Stefan Löfven (S) inte lyssnat bättre på KD:s inställning till aborträtten.
Oproportionerlig retorik tycks vara en paradgren för Busch Thor. Men hon blev svaret skyldig.
Å ena sidan sade Busch Thor att KD står bakom svensk abortlagstiftning. Å andra sidan menade hon att barnmorskor bör ha samma rätt till samvetsfrihet som andra yrkesgrupper, exempelvis journalister.
Men att en journalist har rätt att vägra att skriva om ett visst ämne av samvetsskäl drabbar ingen annan. Konsekvenserna om barnmorskor tillåts vägra att genomföra aborter kan däremot bli ödesdigra.
Som Annie Lööf (C) mycket riktigt påpekade används moralisk övertygelse i andra länder som en metod för att begränsa kvinnors rätt till abort. Lööf tog Italien som exempel, där 70 procent av alla gynekologer vägrar utföra abort.
Busch Thor tyckte själv att hon var glasklar. Det är hon nog ganska ensam om.
Gå till toppen