Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: "Hur rimmar alliansens vallöften med att spara in 100 miljoner på psykiatrin?"

Den budget som klubbas på tisdagen innehåller ett omöjligt effektiviseringskrav på två procent. Det skriver Mätta Ivarsson och Fredrik Hanell, Miljöpartiet.

Det är människor som känner att vardagslivet blivit för mycket eller pensionären som lever i ensamhet och känner livsglädjen rinna bort som drabbas av alliansens politik. Det skriver Mätta Ivarsson och Fredrik Hanell.Bild: Anna Bank
De senaste åren har larmrapporterna om den växande psykiska ohälsan duggat tätt. Bris larmar om en alarmerande ökning av barn och unga som ringer och har självmordstankar. En tredjedel av alla män och kvinnor över 65 år har antingen vårdats eller fått medicin för psykisk ohälsa. Fyra personer tar sitt liv i Sverige – varje dag.
Det är siffror som kräver politisk handlingskraft. Därför reagerar Miljöpartiet med bestörtning på att alliansstyret i Region Skåne gör tvärtom och tvingar psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämnden att spara 100 miljoner kronor.
Den budget som klubbas på tisdagen innehåller ett omöjligt effektiviseringskrav på två procent på nämnden. Dessutom blundar alliansen för att Skånes befolkning både växer och blir äldre och tar helt bort den kompensation som nämnderna får varje år när demografin ändras.
Det är 100 miljoner kronor som riskerar att få köerna att växa och väntetiderna att bli längre. Stressen bland personalen lär öka och trycket bli högre.
Priset får betalas av det autistiska barnet som behöver stöd från habiliteringen och tonåringen med en intellektuell funktionsnedsättning.
Det är människor som känner att vardagslivet blivit för mycket eller pensionären som lever i ensamhet och känner livsglädjen rinna bort som drabbas av alliansens politik.
Ju tidigare den som mår psykiskt dåligt får vård, desto färre insatser krävs. Även lindrig psykisk ohälsa – som oro över skolan, sitt arbete eller sin livssituation – kan om den inte upptäcks i tid utvecklas till ångest och depression.
Många gånger blir konsekvenserna långvariga. En tredjedel av de barn och ungdomar som fick sin första diagnos för depression eller ångestsyndrom 2008 var tio år senare fortfarande i behov av psykiatrisk vård. Drygt hälften behandlades fortfarande med läkemedel.
Just därför är det så viktigt att den psykiatriska vården fungerar på alla nivåer. Ingen ska behöva vänta på hjälp – oavsett om det handlar om oro och stress eller allvarliga diagnoser och psykiatriska tillstånd. Rätt hjälp ska ges på rätt nivå och i rätt tid.
Barn- och ungdomspsykiatrin måste få utökade resurser för att korta köerna och öka tillgängligheten. Ungdomsmottagningar måste ha öppet när barn och ungdomar behöver dem som mest – även på kvällar, helger och lov. Samarbetet med elevhälsan måste stärkas och fler unga vuxna-mottagningar öppnas.
Idag rör runt en tredjedel av besöken på landets vårdcentraler någon form av psykisk ohälsa, men den statistiken avspeglar sig inte i bemanningen. Alltför många vårdcentraler i Skåne saknar en anställd psykolog eller kurator. Det är ett systemfel som gör det svårare att få rätt hjälp.
Därför kräver Miljöpartiet att det ska finnas minst en legitimerad psykolog på varje vårdcentral. Med en sådan åtgärd kan de som mår psykiskt dåligt fångas upp tidigare och trycket på den specialiserade psykiatrin minska.
Inför valet lovade alliansen att ta krafttag mot den psykiska ohälsan i Skåne och pekade ut det som ett av sina viktigaste områden. Tillsammans lovade de att barn- och ungdomspsykiatrin skulle stärkas ekonomiskt för att kraftigt korta köerna.
Så var har de satsningarna tagit vägen? Hur rimmar det med att spara 100 miljoner kronor på psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämnden?
Besparingen är inget annat än ett svek mot en redan utsatt grupp. Miljöpartiet vädjar därför till styret att tänka om och föra ett konstruktivt samtal om hur psykiatrin kan utvecklas.
Det är nu satsningarna måste växlas upp, det är nu vi måste ta den psykiska ohälsan på allvar.

Mätta Ivarsson

Fredrik Hanell

Mätta Ivarsson är gruppledare för Miljöpartiet i Region Skåne och ledamot i regionfullmäktige.
Fredrik Hanell är ledamot i psykiatri-, habilitering och hjälpmedelsnämnden och i regionfullmäktige.
Gå till toppen