Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hemtjänsten gick på party – äldre larmade förgäves

Fyra hemtjänstmedarbetare var så sugna på att gå på fest att de ställde in flera besök hos äldre och struntade i att svara på larm. En brukare fick därför ha samma inkontinensskydd i 12 timmar. Nu får de söka nya jobb.

Fyra medarbetare inom Eslövs hemtjänst var så sugna att gå på fest att ställde in flera besök hos äldre.Bild: Claudio Bresciani/TT
Det var en lördagskväll i maj som fyra hemtjänstmedarbetare i Eslövs kommun var bjudna på fest. Problemet? Det var i tjänst.
Det löste gänget genom att korta ner och ställa in besök hos stadens äldre. Dessutom struntade de i att svara på larm, enligt en lex Sarah-anmälan från Eslövs kommun.
Detta resulterade bland annat i att en brukare fick bära samma inkontinensskydd i 12 timmar – trots att hans hustru slog larm sju gånger under kvällen.
En annan brukare fick sin dialysbehandling genomförd rekordsnabbt: I stället för 30 minuter tog det bara 18 minuter – vilket inte är medicinskt säkert, enligt kommunen.
En kvinna har berättat att hon drabbades av panik när ingen svarade på hennes larm då maken fick andnöd.
När kommunen avslöjade det partysugna hemtjänstgänget straffades de med omedelbar avstängning. Tre veckor senare varslades de om avsked. Då valde en av dem att säga upp sig. Resten avskedades.
Eslövs kommun meddelar nu att kvällspassen inom hemtjänsten ska ses över. ”Gamla arbetsgrupper kommer brytas upp och medarbetare ska rotera i form av att arbeta både dag- och kvällspass”, skriver kommunen i sin anmälan.
Gå till toppen