Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Länsstyrelsen beviljar skyddsjakt i nationalparken

Att det ska jagas dovhjort i Söderåsens nationalpark är inte alls så konstigt som det låter. Det handlar om en skyddsjakt för att värna om de sista av de över en halv miljon lövträdsplantor som planterades ut i parken mellan 2002 och 2006.

Dovhjorten är mindre än kronhjorten och har sommartid rödbrun päls med vita prickar, svart rygglinje och vit mage.Bild: Ola Nilsson
Enligt den gällande restaureringsplanen för Söderåsens nationalpark ska lövskog etableras på områden som tidigare varit bevuxna med gran. För att åstadkomma detta planterades cirka 512 000 lövplantor ut under åren 2002 till 2006.
57 olika hägn sattes också upp för att skydda plantorna från betande vilt. Idag har de flesta av plantorna växt sig så stora och livskraftiga att de inte längre behöver något skydd, men fyra av hägnen finns fortfarande kvar.
Ändå händer det att dovhjortarna tar sig in till plantorna.
För att skydda dessa mot betande beteende har nationalparken sökt, och fått beviljat, tillstånd av länsstyrelsen att bedriva skyddsjakt utanför ordinarie jakttid.
– Dovhjortarna äter upp plantorna helt. Marken blir så nerbetad att den ser ut som konstgräset på en fotbollsplan om de får hållas, säger chefen för Söderåsens nationalpark Jesper Witzell.
Det är inte första gången som parken tvingats till skyddsjakt på dovhjortarna. Under de två senaste vintrarna har man genom jakt försökt få bukt med parkens uppskattningsvis 200 dovhjortar.
– Men det har varit inom ordinarie jaktperiod, vilket vi själva kan besluta om. Sen har vi också haft skyddsjakt på vildsvin tidigare. Inte för att de äter plantor, men de förstör och river ner hägnen så att plantorna blir åtkomliga för andra djur, säger Jesper Witzell.
Skyddsjakten kommer att ske vid behov. Tillståndet som nu utfärdats gäller fram till 2021, då beräknas också de sista plantorna ha blivit så stora att de ska klara av de närgångna dovhjortarna.
Vanliga jägare göre sig dock icke besvär för att få delta, de enda som får bedriva skyddsjakt i nationalparken är länsstyrelsens egna personal som har tillstånd.
I första hand handlar det heller inte om att skjuta dovhjortarna. Innan så sker måste andra metoder prövas enligt regelverket.
– Istället försöker vi mota ut dem ur hägnen. Ett hörn i hägnet öppnas upp och sen får en hundförare gå in och driva ut dem. Ju lugnare man kan genomföra detta desto bättre.
Gå till toppen