Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Här är Svalövspolitikerna som får topposterna

Moderaterna fick ta över posten som fullmäktiges ordförande. Teddy Nilsson valdes lika väntat till kommunstyrelsens ordförande.

Ann Pettersson (M) valdes till ny ordförande i fullmäktige efter Lennart Pettersson (C).Bild: Foto: Privat
Det var i början av månaden beskedet kom – M, KD, L och SD går in i ett valtekniskt samarbete för att ta över styret i Svalövs kommun.
Beskedet var inte oväntat, tidningen hade redan tidigare berättat att företrädare för de fyra borgerliga partierna flera gånger träffats för att föra samtal om ett samarbete.
Sedan den förra borgerliga konstellationen med C, KD, M och L sprack i april har ett nytt styre låtit vänta på sig. Centerpartiet har under tiden behållit de viktigaste ordförandeposterna.
På måndagens fullmäktige sveptes de bort.
Till ny fullmäktigeordförande valdes Ann Pettersson (M) efter Lennart Pettersson (C).
Hon säger så här om uppdraget:
– Det innebär väl kontinuitet, jag har ju suttit som förste vice ordförande i mer än en omgång. Jag är van vid att hantera de sysslor som presidiet har. Jag har under åren skapat åsikter om vad jag vill påverka positivt och utveckla i det arbetet.
Hur då?
– Det är ju en mer övergripande roll. Men det är mycket man kan göra vad gäller kommunikation mellan politiken, verksamheten och ut mot allmänheten. Kommunikation och transparens kan alltid bli bättre.
Teddy Nilsson (SD), är ny ordförande i kommunstyrelsen.Bild: Magnus Arvidsson
SD blev vid valet klart största parti. Partiets ledande politiker Teddy Nilsson blir nu också kommunens starke man eftersom han blir ordförande i kommunstyrelse och enda heltidsanställda kommunalråd.
Han säger att några stora kursändringar inte är att vänta med det nya styret.
– Vi kommer att lägga en del sommarveckor på vilken politisk inriktning vi ska ha. Jag kan inte se någon solklar linje, förutom att vi kommer att titta på ekonomin. Dessutom några av de fysiskt viktiga valfrågorna för SD, som ungdomarnas BMX-park. Givetvis ska vi också titta på personalfrågorna, som att erbjuda fri vaccination.
Tiggeriförbud är en typisk SD-fråga. Blir det något sådant?
– Givetvis kommer tiggeriförbudet, och slöjförbudet för barn, att processas och så får vi se var vi landar.
Är tiggeriet ett stort problem i Svalöv?
– Vi har inget större tiggeri. Det blir mer i ett proaktivt syfte, människor som far illa ska inte sitta där utan att bli tillfrågade. Införs tiggeriförbudet i våra kranskommuner ska det inte bli en social transferering till vår kommun.
Liberalerna har sagt sig stå utanför den borgerliga koalitionen. Partiet vill hellre beskriva sig som vågmästare. Det har inte hindrat partiet från att låta SD, M och KD få samtliga ordförandeposter. Partiet har sagt nej tack till egna ordförandeposter.
Liberalerna har vidare lovat stöd till borgerliga budgetförslag resten av mandatperioden.
Fakta

Här är de nya ordförandena:

Kommunfullmäktige: Ann Pettersson (M), förste vice ordförande Ingrid Ekström (SD och andre vice ordförande Claes Hellberg (S).

Kommunstyrelsen: Teddy Nilsson (SD)

Samhällsbyggnadsnämnden: Stefan Pettersson (M)

Bygg- och räddningsnämnden: Jörgen Persson (SD)

Bildningsnämnden: Kim Hellström (SD)

Vård- och omsorgsnämnden: Angelie Fröjd (M)

Socialnämnden: Aase Jönsson (KD)

Styrelsen för BT Kemi efterbehandling: Agneta Sörensson (M)

Krisledningsnämnden: Teddy Nilsson (SD)

Kommunalråden blir, förutom Teddy Nilsson, Angelie Fröjd (M), 25 procent, och Aase Jönsson, oavlönad.

Oppositionsråd: Jan Zielinski (S) 40 procent, och Fredrik Jönsson, 40 procent. Till hösten väntas ett av oppositionsråden slopas.

Läs också Alliansen spricker i Svalöv efter SD-samtal
Läs också Därför ger Liberalerna stöd till SD
Läs också SD får ordförandeposten i Svalöv
Gå till toppen