Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rättegången om fusk på högskoleprovet måste tas om

Den stora rättegången måste göras om mot ligan som hjälpte hundratals personer att fuska på högskoleprovet. Skälet är att domaren i målet var jävig, enligt Göta hovrätt.
En av de dömda som nu får en ny chans är en 22-årig Lundastudent som tjänade miljoner på fusket.

Den 22-årige Lundastudenten var en av de tre huvudmännen i fuskligan HP-hjälpen, som sålde fuskpaket till hundratals personer som ville få toppresultat på högskoleprovet. Provskrivarna betalade tiotusentals kronor för att låna en specialbyggd mobiltelefon med en minimal hörsnäcka, via den läste fuskligan upp de rätta provsvaren.
Fuskligans kommandocentral i Norrköping: På bordet ligger 21 mobiltelefoner, som är uppkopplade med gruppsamtal till de fuskare som skriver provet. Framför finns ett tidsschema för högskoleprovet.Bild: Ekobrottsmyndigheten
Vid den stora rättegången i vintras dömdes tre män till fängelsestraff för att de ledde den avancerad fuskligan. Ytterligare ett antal medhjälpare dömdes tillsammans med 23 personer som hade köpt fuskpaket av ligan.
Nu river Göta hovrätt river upp hela domen från Norrköpings tingsrätt. Skälet är att tingsrättens domare är jävig på grund uttalanden han gjorde vid ett juristklubbsmöte i Norrköping medan rättegången pågick. En advokat som var med på juristklubbens möte har efteråt berättat vad domaren sa.
Enligt Göta hovrätt innebär det att domaren var jävig – eftersom det kan uppfattas som att domaren hade tagit ställning i frågor som han senare skulle bedöma i rättegången.
– Vid prövningen av jäv är den avgörande frågan hur ett uttalande kan uppfattas av en utomstående person. Det är den frågan som hovrätten har fokuserat på och inte om domaren rent faktiskt hade tagit ställning, säger hovrättspresidenten Charlotte Brokelind.
Den stora rättegången mot fuskligan HP-hjälpen måste tas om, eftersom Göta hovrätt har kommit fram till att tingsrättsdomaren är jävig på grund av uttalanden han gjorde medan rättegången pågick.Bild: Jeppe Gustafsson/TT
Beslutet innebär att den jättelika rättegången i tingsrätten måste tas om från början.
– Lagstiftningen ger inte utrymme för att ta hänsyn till att ett undanröjande av domen i ett mål av detta slag kan leda till fördröjningar och höga kostnader, säger hovrättsrådet Johanna Syrén.
Läs också Åklagaren: Lundastudent en av ledarna bakom högskolefusket
Fuskligan HP-hjälpen drevs i sex års tid av ett brödrapar från Norrköping. De sista åren hade de stor hjälp av en 22-årig student från Lund, som bland annat skötte kundlistorna och kontakten med hundratals personer som ville köpa fuskhjälpen.
Förra våren fick Ekobrottsmyndigheten i Malmö upp spåret efter fuskligan. Mitt under högskoleprovet den 14 april stormade polisen HP-hjälpens kommandocentral i Norrköping, där en av bröderna höll på att läsa upp de rätta svaren för drygt 70 provskrivare runt om i landet som var utrustade med ligans telefoner.
Lundastudenten grävde ner två sådana här väskor, fulla med sedlar. Tillsammans innehöll väskorna drygt 1,6 miljoner kronor, som folk hade betalat för att fuska på högskoleprovet.Bild: Ekobrottsmyndigheten
Några månader slog polisen till mot studentlägenheten i Lund, där 22-åringen bodde. I handen hade studenten en USB-sticka som bland annat innehöll HP-hjälpens kundregister. Där fanns namn och personnummer på dem som har köpt fusktjänsterna – samt ungefär 400 bilder på kunder som har fotograferat sig själva och sina pass när de beställde fusket.
Polisen har också hittat 1,6 miljoner kronor i kontanter som Lundastudenten grävde ner – pengar som kom från de personer som hade köpt fuskhjälpen.
Läs också Granskning visar: Studenter fuskade sig in på Lunds universitet – går fortfarande kvar
Den 22-årige Lundastudenten erkänner att han har jobbat för HP-hjälpen – men säger att han inte visste att det var olagligt att hjälpa andra att fuska på högskoleprovet. Han dömdes till tre och ett halvt års fängelse, en dom som nu alltså rivs upp.
– Det var först när polis och åklagare slog till som han förstod att det här var brottsligt, sa hans advokat Leif Silbersky i samband med rättegången i vintras.
Efter domen i tingsrätten har Lunds universitet och andra lärosäten kastat ut många studenter som har köpt HP-hjälpens tjänster och fuskat sig in på juristprogrammet, läkarprogrammet och andra prestigeutbildningar.
Fakta

Så gjorde fuskligan

Så här gjorde HP-hjälpen när de hjälpte hundratals studenter att fuska på högskoleprovet:

1. Via sin hemsida och en sida på Facebook säljer HP-hjälpen sitt fuskpaket till högskoleprovet. Prislistan sträcker sig från 69000 kronor för att skriva resultatet 1,5 till 170000 kronor för att fuska sig till toppresultatet 2,0.

2. De personer som vill köpa fusket skickar in ett foto på sitt pass och sitt ansikte och skriver vilket resultat de vill köpa. På ett bestämt datum åker kunden till en stor tågstation och lägger in handpenningen på 5000 kronor i en förvaringsbox - och skickar över boxens nummer och kod till HP-hjälpen. Ligans kurir öppnar boxen och tar pengarna. Sedan skickar HP-hjälpen ett paket med fuskutrustning och instruktioner till kunden.

3. Fuskutrustningen består av en mobiltelefon med extrabatteri och trådlösa hörsnäckor, som är mindre än ett riskorn. I paketet finns också ett värdebälte och ett par specialsydda kalsonger, där man kan dölja telefonen.

4. På själva provdagen jobbar en av bröderna i fuskligan som provledare. Det gör att han får högskoleprovet en halvtimma i förväg. Han fotograferar provet och skickar bilderna till ligan. Flera personer i nätverket hjälps åt att lösa frågorna.

5. Ligan har sin sambandscentral i en lägenhet i Norrköping. Därifrån ringer de upp ett gruppsamtal till de uppemot hundra kunder runtom i landet som gör högskoleprovet. Genom hörsnäckan läser HP-hjälpen upp de rätta svaren under hela provdagen.

6. När provresultaten kommer betalar kunderna resten av pengarna genom att lägga dem i en förvaringsbox på centralen.

Gå till toppen