Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsarbrev och replik om public service samt kvinnliga professorer.

Rudbeck missar det intressanta.
Carl Rudbeck vill att public service ska läggas ner (10/6). Han ser bara elände när han zappar förbi kanalerna.
Då har han till exempel missat Kunskapskanalen som alltid har mycket intressanta program: natur, arkeologi med mera. Helt utan avbrott för idiotisk reklam. Barnkanalen utan reklam. Nyhetsuppläsarna verkar han avfärda som sävliga – jag ser istället mycket proffsiga nyhetsankare, ljusår bättre jämfört med de i TV4.
Vi kan ju bara se hur det gick i Italien när Berlusconi sög åt sig hela utbudet. Det kanske Rudbeck betraktar som liberalt. Jag ser det som en enorm fara för demokratin.
Carl Svensson
Replik
När Näringslivets medieinstituts (NMI) undersökning av fällningar i granskningsnämnden kommenteras (10/6) trampar tidningen fel. NMI har undersökt samtliga fällningar av SVT och SR för partiskhet de senaste sju åren. Tidningen är kritisk till att urvalet är för litet. Hur skulle det kunna öka? Som vi ser det ger undersökningen en god bild av vad det är som granskningsnämnden reagerar på och det är inte meningsfullt att gå längre tillbaka i tiden.
Att jämföra NMI:s undersökning med den som Institutet för mediestudier nyligen presenterat om valrörelserapporteringen är som att jämföra äpplen med päron: de motsäger inte varandra på något sätt och här har tidningen uppenbarligen inte tagit reda på fakta. Forskarna där fokuserar på hur politiska partier skildrats, medan NMI undersöker fällningar för uttalanden som inte nödvändigtvis är partipolitiska.
Även den som förespråkar ett fortsatt starkt public service gör saken en otjänst om hen bortser från de problem med partiskhet som faktiskt finns. Till och med SVT:s programdirektör Jan Helin har medgett att det finns en del att jobba på när det gäller den så kallade GAL-TAN-skalan, som var utgångspunkten för NMI:s rapport.
Till sist: att inrikta sin kritik på vem som står bakom rapporten istället för att bemöta dess faktiska slutsatser bidrar inte till en konstruktiv debatt om public service. Vad tycker Sydsvenskan i sakfrågan?
Mats Olin
Näringslivets medieinstitut
Svar: Tidningen hållning i sakfrågan är på inget sätt oklar. Den uttrycks tydligt redan i rubriken: Sveriges medielandskap behöver public service. Ledaren avslutas:
"Public service är inte perfekt, men ändå bättre än vad många av dess kritiker hävdar. Och med ett uppdrag att göra det som kommersiella medier inte har resurser till kompletterar SVT, SR och UR mediekartan. Och bidrar därmed i förlängningen till demokratin."
Heidi Avellan
Kvinnor sämre
förhandlare.
Man tar sig för pannan. Att rektorn för Lunds universitet och akademiska nätverket Wing (Aktuella frågor 16/6) inte kan förstå statistik som visar att antalet nuvarande manliga professorer är direkt korrelerat till antalet manliga doktorander för 25 år sedan är minst sagt skrämmande.
Att kvinnor hoppar av sin akademiska karriär i större utsträckning än män har att göra med den biologiska skillnaden mellan män och kvinnor. Kvinnor är sämre förhandlare om tjänster och löner.
De arbetar inte lika långa tider som män och de är mindre riskbenägna. Detta ger utslag i den akademiska konkurrent utsatta miljön, vilket gör att kvinnor hoppar av sin karriär oftare än män.
Viket i sin tur leder till att fler män än kvinnor söker de attraktiva professorstjänsterna och som vid en normalfördelningskurva leder till att det vid varje tillsättning av en professorstjänst finns fler manliga sökande med bättre kvalifikationer än kvinnornas.
Vi ska inte göra avkall på principen bästa man eller kvinna får tjänsten och vi ska absolut inte ha någon särlagstiftning för kvinnliga professorer.
Jan Nyblom
Gå till toppen