Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Man som dömdes för sprängningen på Östergatan överklagar

23-åringen som dömdes till tre års fängelse för sprängningen på Östergatan överklagar.
– Han är oskyldig, säger Lars Kruse, försvarsadvokat.

En explosion inträffade på Östergatan natten till 28 december.Bild: Tom Wall
7 juni kom domen mot de två männen, 23 och 29 år gamla. De döms för att ha utfört sprängningen på Östergatan i mellandagarna. Enligt Försvarets forskningsinstitut bestod sprängladdningen av cirka två kilo dynamitsprängämne.
Men 23-åringen hävdar att han är oskyldig och ska överklaga domen.
– Min klient har inte gjort det här, säger Lars Kruse.
Han pekar på flera delar i bevismaterialet som inte går ihop, enligt honom. Vittnen har sett två män på platsen i samband med sprängningen som de säger ska vara normalbyggda och omkring 1,75–1,80 meter långa.
– Min klient är 1,97 och vägde vid tillfället 120–130 kilo. Den andra mannen är 1,68 tror jag. Ser man de här två tillsammans skulle man tänka att oj det här var ett omaka par. Det är något du skulle lägga märke till rimligen. Det har tingsrätten överhuvudtaget inte vägt in, säger Lars Kruse.
De två männen krockade en Audi i en rondell kort efter att att det small på Östergatan. Det var där polisen kunde gripa dem.
Det var många rutor som gick sönder i huset mittemot sprängningen.Bild: Tom Wall
På sprängplatsen hittades tre kabelstumpar av samma typ som en sju meter lång elkabel som fanns utanför den havererade bilen.
– Skulle man befinna sig på sju meters håll från detonationen när det small hade vederbörande med största sannolikhet fått skador. Och det bygger jag på vad en expert sagt från nationella bombgruppen.
Slutligen reagerar Lars Kruse på att det skulle vara samma Audi männen krockade som bilen som körde från sprängplatsen.
– Det kan ha varit en annan bil så den observationen är inte skriven i sten eftersom det är vittnen som talar om en Audi men inte vilken modell.
– Tidningen publicerade en bild på bilen redan under natten, vittnets minne kan ha påverkats där. Man måste granska den här kedja varje del för sig, då borde man komma fram till en frikännande dom.
Läs också Tre års fängelse för sprängningen på Östergatan
Gå till toppen