Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här reses midsommarstängerna i nordvästra Skånes inland

Traditionellt midsommarfirande utlovas på flera håll i Klippan, Bjuv, Örkelljunga Åstorp och Perstorp.

Bli det en lika blå himmel på fredag, tro? (Arkivbild)Bild: Anders Berggren
Bjuv
Gröningen i Ekeby kläs stången vid tiotiden och reses av blåsorkestern. Alla som vill komma med utsmyckning och mer handfast hjälp är välkomna.
Skromberga Blåsorkester spelar på Blåskulla tillsammans med sina drillflickor. Avmarsch mot Gröningen sker 13.30 och man tar turen via Solhemmet där man spelar för de äldre.
Strax efter 14 spelas det sedan upp till konsert på Gröningen med sommarmelodier och drillflickorna har uppvisning. Efter konserten spelas det upp till dans kring midsommarstången med blåsorkesterns egen sextett.
Det sägs att den som lägger sju sorters kakor under huvudkudden på midsommarnatten kommer att vakna av smulor i sängen.Bild: Julia Lindemalm
Klippan
I Klippan blir det musik och dans kring midsommarstången i Elfdalen när midsommarafton firas i kommunen. Firandet inleds klockan 13 med att stången kläs. Ta gärna med egna blommor.
Därefter blir det traditionella danslekar, lotteriförsäljning och fiskedamm. Kaffeservering finns, men det går bra att ta med sig egen fikakorg.
Firandet pågår mellan klockan 13 och 16. Arrangör är Klippans hembygdsförening.
Även på Tingsgården i Stidsvig firas dagen traditionsenligt. Redan 9.30 börjar man klä stången. Blommor och hjälp behövs, de som ställer upp bjuds på fika.
Firandet inleds på allvar med att stången reses 13.30. Klippanamatörernas folkdanslag leder dansen och har också en egen uppvisning.
Pilkastning, fiskedamm, lotterier, tombola och kaffeservering utlovas av arrangörerna Östra Ljungby och Källna socknars hembygdsförening.
Blomsterkrans i håret hör ju också till traditionerna.Bild: Anja Nilsson
Perstorp
På Hembygdsgården i Perstorp börjar de som önskar med att klä midsommarstången med medhavda blommor klockan 13.30. Kantor Aase Eriksson spelar musik och när stången sedan rests håller Anders och Annica Westerlund i danslekarna.
Örkelljungabygdens folkdanslag visar danser och det serveras kaffe och hembakta kakor. Det blir även lotteriförsäljning. Firandet håller på till cirka 16.30
Åstorp
På Perslund bjuder Åstorps Hembygdsförening in till midsommarfirande. Klockan 12 kläs stången gemensamt och arrangörerna hoppas att alla tar med blommor.
Åstorps musikkår spelar upp till traditionella danslekar klockan 13. Ingen servering, men en glass kommer den sugne att kunna köpa.
Majstänger, av "maja" - klä med löv, har rests i Sverige åtminstone sedan 1600-talet.Bild: Pontus Lundahl/TT
Örkelljunga
Det går också bra att fira midsommar på Ingeborrarp utanför Örkelljunga. Där framför Örkelljungabygdens folkdanslag olika danser iklädda sina vackra dräkter.
Det blir förstås också danslekar kring midsommarstången med lekledare. Midsommarstången kläs från kl. 12, dans och lekar startar cirka klockan 14.
Inträdet är 50kr för vuxna, barn går in gratis.
För den hungrige håller värdshuset öppet, men det kan vara bra att boka plats. Mer fakta om firandet och Ingeborrarp finns på deras hemsida.
Örkelljunga Hembygdsförening arrangerar.
Gå till toppen