Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nej till extra hundralappar till ensamstående med försörjningsstöd

V och MP ville ge 200 av Helsingborgs fattigaste familjer några extra hundralappar i månaden. Men de flesta andra i fullmäktigesalen sa nej när frågan togs upp under tisdagseftermiddagen.

Richard Lundberg (M) under tisdagens fullmäktigesammanträde i Helsingborg.Bild: Tom Wall
Riksdagen har under 2018 och 2019 höjt det så kallade underhållsstödet. Ensamstående föräldrar får numera några hundralappar mer i månaden för barn från 11 år och uppåt. Mest ökar stödet för barn 15 år och äldre. Det handlar om fall där den andra föräldern av någon anledning inte kan betala eller inte kan komma överens om betalningen och Försäkringskassan går in istället.
Men en grupp riskerar att inte få ta del av höjningarna — de ensamstående med försörjningsstöd. För när underhållsstödet höjs så tas det med i beräkningen av försörjningsstödet som då blir lägre. I alla fall fungerar det så i Helsingborg. Andra kommuner, exempelvis Uppsala, har valt att bortse från underhållsstödets höjning vid beräkning av försörjningsstödet.
Marcus Friberg (MP) i talarstolen under tisdagens budgetfullmäktige.Bild: Tom Wall
I årets budgetarbete har två partier i Helsingborg, V och MP, velat följa Uppsalas exempel och i deras budgetförslag för arbetsmarknadsnämnden har de avsatt 2 respektive 1,8 miljoner kronor för detta.
— Det rör strax under 200 familjer. Då tycker jag att det är vår förbannade…möjlighet och chans för att öka jämlikheten i den här staden, sa Marcus Friberg (MP) under tisdagens budgetfullmäktigedebatt.
Men V och MP fick mothugg direkt från Rickard Lundberg, moderat ordförande i arbetsmarknadsnämnden. Dels menade han att reformen juridiskt hade kolliderat med den kommunala likställighetsprincipen. Men han såg det också med ideologiska glasögon. Lundberg menade att han insåg det behjärtansvärda i det men att pengarna till de ensamstående också kunde minska incitamenten för dem att gå från bidrag till arbete.
— Låt oss prata om det utan att vi ska bli kallhamrade och hårda. Det får den effekten, utöver att man bygger in ytterligare ojämlikhet i bidragssystemet, sade Rickard Lundberg (M).
Marcus Friberg (MP) replikerade:
— Vårt parti tycker i grunden också att det är klokt att fler behöver komma till arbete. Men vi pratar om några få hundralappar för 200 barnfamiljer. Med skarp precision så riktar vi det mot de i samhället som behöver det allra mest.
— Klarar man vardagen lite bättre så klarar man också att söka jobb lite bättre, sa Jenny Björklund Hansson (V).
När det var dags för beslut röstades förslaget ner med röstsiffrorna 40-6. 19 ledamöter avstod från att rösta.
Gå till toppen