Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nordkorea använder ”Parasite” som propaganda

Sydkoreanska ”Parasite” har prisats vid filmfestivaler världen över, inte minst i Cannes där filmen belönades med Guldpalmen. Nu använder Nordkorea filmen för att svartmåla sin granne i syd.

Regissören Bong Joon-Ho belönades med en Guldpalm vid filmfestivalen i Cannes för filmen "Parasite".Bild: Vianney Le Caer/Invision/AP/TT
”Den här filmen som växer i popularitet i Sydkorea visar tydligt att kapitalism skapar ett ruttet och sjukt samhälle”, skriver den nordkoreanska propagandasajten DPRK Today.
”Parasite” från sydkoreanska regissören Bong Joon-Ho är en mörk komedi om klassklyftor. I centrum står en mycket fattig familj. Sonen lyckas under falska förespeglingar få jobb som engelsklärare åt tonårsdottern i en mycket rik familj.
Filmen har hyllats för sin gripande och oförutsägbara historia, men används nu alltså i Nordkorea för att visa hur illa det är ställt i verklighetens Sydkorea.
”Filmen visar på ett realistiskt sätt en mögeldoftande källarlägenhet utan wifi, som översvämmas med avloppsvatten när det regnar”, skriver DPRK Today.
Verkligheten ser annorlunda ut. Sydkorea är Asiens fjärde största ekonomi, och genomsnittsinkomsten i Nordkorea ligger på 4 procent av genomsnittsinkomsten i Sydkorea, enligt statistik från Seoul.
Samtidigt visar siffror från 2017 att över 17 procent av Sydkoreas invånare lever i relativ fattigdom, vilket i landet innebär att man lever på mindre än hälften av medianhushållets inkomst.
Fakta

Nordkorea

Det kommunistiska Nordkorea grundades med sovjetisk hjälp 1948, sedan Korea delats upp i en amerikansk och en sovjetisk ockupationszon efter andra världskriget. Ett inbördeskrig mellan Nord och Syd rasade 1950-1953, sedan nordkoreanska trupper korsat gränsen och gått till anfall.

De båda länderna har aldrig slutit fred, utan ett vapenstillestånd råder fortfarande. En fyra kilometer bred demilitariserad zon skiljer de båda länderna åt.

Den officiella ideologin i Nordkorea hyllar "nationellt oberoende" och "självtillit". I praktiken har det inneburit isolationism, förtryck och svält.

Godtyckliga gripanden av regimkritiker, brist på rättssäkerhet samt tortyr och misshandel av fångar i landets fängelser och fångläger är omfattande. Uppgifter visar också på att landet praktiserar offentliga avrättningar för brott som stöld av statlig egendom och hamstring av mat, liksom för grova brott. Enligt Amnesty International och människor som flytt Nordkorea under 2000-talet förekommer stora arbetsläger för dissidenter.

Gå till toppen