Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Biblioteksstöd till Bjuv, Klippan och Perstorp från Kulturrådet

Hundratusentals kronor ska göra kommunernas bibliotek mer tillgängliga och utöka deras utbud. I Klippan ska man satsa på det digitala.

Två gånger om året delar Kulturrådet ut pengar till landets bibliotek i satsningen ”Stärkta bibliotek” som pågår mellan 2018-2020. Redan i höstas fick Klippans bibliotek ta emot 650 000 kronor och nu är det dags igen. Den här gången får Klippan en halv miljon kronor.
– Vill minska den digitala klyftan mellan våra medborgare och så vill vi utveckla vår grundservice för de äldre som kanske inte kan ta sig hit längre, säger Klippans bibliotekschef Viktoria Ejnarsson Zúñiga.
Egentligen sökte de nästan dubbelt så mycket pengar som de fick, för att både kunna täcka materialkostnader och en projektanställning på ett år.
– Min personal håller nu på att utbilda sig och sen nästa år tänker vi att vi ska kunna utbilda allmänheten. Exakt hur vi ska lägga upp det har vi inte pratat om ännu, säger Viktoria Ejnarsson Zúñiga.
Tidigare har biblioteket haft några tillfällen med digital hjälp och det hoppas hon ska kunna utvecklas även i kombination med uppsökande verksamhet hos äldre.
Även Bjuv och Perstorp, tillsammans med ytterligare cirka 20 bibliotek, får pengar i den här omgången. Bjuvs bibliotek får 650 000 kronor men eftersom de sökte över 3 miljoner kronor för många olika satsningar är det ännu inte klart vad stödet ska gå till.
Perstorps bibliotek får 450 000 kronor som ska gå till att ge biblioteket ett ansiktslyft.
– Vi känner att vi är lite trångbodda och skulle vilja göra biblioteket mer flexibelt så att det kan passa fler besökare, säger Annika Sankilampi, bibliotekschef i Perstorp.
De fick 200 000 kronor mindre än vad de ansökte om men tanken är att hyllorna ska få hjul och nya lampor ska sättas upp.
– Vi är jätteglada, det blir en sporre, säger Annika Sankilampi
Gå till toppen